Съдът остави в ареста Продан Георгиев, Георги Жеков, Николай Григоров, а на четвъртия обвиняем Красимир Евтимов наложи мярката за неотклонение „домашен арест”, заради това, че той е имал ограничено участие в организираната престъпна група.

Четиримата са обвинени в участието в организирана престъпна група с цел трафик на хора, работеща на територията на софийска област по международния път София-Калотина.

Съдия Иво Хинов прецени, че тримата полицаи има опасност да повторят престъплението си.

По време на заседанието стана ясно, че четиримата са привлекли и други служители на МВР, на които не са повдигнати обвинения.

За ръководител на групата се смята Георги Жеков, който според държавното обвинение е давал указания на другите трима за това кои коли да се пропускат.

Основният свидетел Ивайло Николов не присъства на заседанието. Стана ясно, че срещу него има повдигнати отделни обвинени за трафик на бежанци. Той е дал показания и обяснил по колко и как са взимали униформените, за да държат под чадър трафика на бежанци от София до сръбската граница

Пред съда и четиримата заявиха, че не са участвали в „организирана престъпна група”.

Адвокатите им също заявиха, че по делото няма никакви доказателства срещу тях.

"Оказва се, че на базата на оперативна информация която не е доказателство на базата на НПК и на показанията на свидетел, който трябва да бъде обвиняем, хората си остават в ареста", заяви адвокат Емануил Йорданов.

Според прокуратурата обаче има данни, че и четиримата са участвали трайно, а не инцидентно, в нелегален трафик на бежанци. 

Полицаите са участвали в трафик на мигранти и в извънработно време. За това говори и термокамерата открита при обиските.

В случай на жалба или протест от страна на обвиняемите съдът определи повторно заседание на 4 август от 9 часа.