Повод за реакцията е проверката, която хасковската прокуратура започна, след като правозащитници публикуваха снимки със сериозно пострадали мигранти. Единият от тях - 15-годишен, е в тежко състояние със счупен череп.

Друг, който е по-леко пострадал, пък разказа:

"Вечерта около 7 часа полицията нахлу в лагера и атакува всички. Търсех някой да ми помогне. Казах им не ме наранявайте, аз съм болен. А те ме удряха по главата и ръцете".

Вижте снимки >>

Твърденията за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила и липсата на декларирана от министъра на вътрешните работи подкрепа са повод за притеснение сред представителите на СФСМВР, се казва обаче в официалната позиция, публикувана днес във Фейсбук профила на организацията.

Подобни действия са не само неразбираеми, но и нелогични, тъй като в Закона за МВР ясно е упоменато, че „полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери” и категорично е написано, че „служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона“, пишат още синдикалистите.

Според тях не е изненадваща липсата на признание, или поне публична благодарност, за професионалното изпълнение на своите задължения и проявените смелост и кураж не изненадват.

Но образуването на досъдебно производство срещу служители, които рискуваха живота си и защитиха гражданите на България и правовия ред в страната е лишено не само от смисъл, но и противоречи на нормата в Закона за МВР, касаеща физическата неприкосновеност на служителя. Това не само действа демотивиращо на всички служители в МВР, но и поставят под съмнение адекватността на действията и решенията на държавните институции, допълват от СФСМВР.

Оттам подчертават, че се поставя под съмнение и ролята, функцията и правомощията на полицейските служители не само в конкретния случай, но и като цяло. Според синдикалистите липсата на обективна оценка и подкрепа за добре свършена работа създават риск за сигурността не само на служителите, но и на гражданите на България.

При следващ подобен случай, преди да действат и да овладеят масовите безредици, служителите ще се замислят дали няма да станат „клиенти“ на прокуратурата, завършва позицията на СФСМВР.

Междувременно стана ясно, че четирима афганистанци на възраст между 15 и 26 години са настанени снощи в ямболската болница, предаде БНР. Единият е с гръдна травма, другите - с комоцио. Състоянието им е овладяно. Мигрантите са докарани от разпределителния център в Елхово, където са били преместени след размириците в Харманли.