Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова, след като вчера прие оставките на двама полицейски началници заради струпването на десетки полицаи около и в сградата на TV7, в която влезе съдебен изпълнител. За това настоя лично премиерът Бойко Борисов.

Постовете си напуснаха заместник-директорът на СДВР старши комисар Радослав Сотиров и началникът на Шесто Районно управление на полицията комисар Иван Пепелджийски. Те са взели решението за разполагането на толкова много полицаи във и около телевизията.

Главният секретар на МВР Георги Костов също е знаел за акцията и броя на полицаите в телевизията.

Той следеше процеса и беше ме информирал защо се е наложило увеличаването на бройката (полицаи), каза Бъчварова, цитирана от БНР.

"Решението за увеличаване на полицейското присъствие е взето от полицейските ръководители на място. Струпването на полицаи не е било от желание да се влияе на медиите, а да се постигне спокойствието на гражданите", коментира вицепремиерът, цитирана и от БТА.

По думите й полицейските началници са повикали повече хора с желанието да се справят със ситуацията. Според нея много се говори, че е необходимо повече полицейско присъствие по улиците, но понякога това може да доведе до по-крайни прояви. Да се намери балансът винаги е трудна задача, добави Бъчварова.

"Не виждам никаква преднамереност, насочена към медиата в тяхната активност. Полицаите знаят, че малко са прекалили, но това са наши вътрешни отношения, които ще изясним, за да работим по-добре. Започнало е с изземане на вещите с най-висока стойност. Не знам дали това е било най-правилното решение и затова са се насочили към сървърите на телевизията. Доволна съм че успяхме да овладеем ситуацията", допълни министърът.

Няма официална информация за терористична заплаха, каза Бъчварова в отговор на журналистически въпрос защо е затворено 134-то уще "Димчо Дебелянов" - известно като Еврейското училище. По думите й са взети всички мерки, които са необходими. Работи се с официална и неофициална информация и когато преценим че трябва да има официална информация го обявяваме, добави тя.