"През последните две седмици прокуратурата представи достатъчно доказателства и днес журито намери достатъчно основания за възбуждането на углавно дело срещу шестимата полицаи. Те ще се явят пред съда на 2 юли", заяви на пресконференция прокурорът на Балтимор Мерилин Мосби, цитирана от ТАСС и БТА.

Най-тежките обвинения са за непредумишлено убийство и убийство вследствие на грубо незачитане на човешкия живот. Те бяха повдигнати на шестимата на 1 май. 

25-годишният чернокож Фреди Грей почина седмица след задържането му от полицията в Балтимор. Според разследването и аутопсията Фреди Грей е починал "от фатална рана, докато не е носел колан в полицейския фургон, в който е бил отведен". Освен това никой не откликнал на молбите му за медицинска помощ.

Смъртта на младия афроамериканец предизвика размирици в Балтимор.

Дни след трагедията полицейският профсъюз в Балтимор защити шестимата полицаи.
"Колкото и да е трагична ситуацията днес, нито един от земесените полицаи не е отговорен за смъртта на г-н Грей, напротив, във всеки един момент всеки еден от тях прилежно е балансирал задълженията си да пазят г-н Грей и да изпълнят дълга си към обществото", заяви говорителят на профсъюза Джийн Райън.

Обама иска истината


Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е изключително важно да се установи истината за смъртта на Фреди Грей.

"Правосъдието трябва да се произнесе", каза той след съобщението, че шестима полицаи ще бъдат съдени за убийство по непредпазливост.