Те ще бъдат проверени за връзки с Фетхуллах Гюлен, живеещия в САЩ проповедник, обвиняван за неуспешния опит за преврат от юли миналата година.

Няколко хиляди са арестуваните вчера в голяма операция против "гюленисти". Властите са издали заповеди за задържането на общо 3224 души.
 
Турските власти посочиха, че са арестували над хиляда "тайни имами", които били проникнали в полицейските сили по нареждане на Гюлен.

Агенти на движението на Гюлен "са се внедрили в полицията, опитвали са се да я ръководят отвън чрез създаване на алтернативна (полицейска) структура, пренебрегвайки държавата", каза вчера министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Наблюдатели отбелязаха, че операциите са подновени с нова сила след референдума, в който президентът Реджеп Тайип Ердоган постигна неубедителна победа на 16 април.

След неуспелия преврат турските власти арестуваха 40 000 души, а уволнени или отстранени от длъжност бяха 120 000 представители на множество професии - от войници до учители и държавни служители, припомня Ройтерс.