Това съобщи във Велико Търново председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по повод внесените от най-голямата парламентарна група промени в Закона за МВР.

Промяната цели да се реши този натрупан през годините проблем, заради който на униформените се е налагало да купуват с лични средства облеклата си. В утрешния дневен ред на Народното събрание е включен доклад на проекта за изменение, съобщи Цветанов.

По думите му в петък той спокойно може да се гледа като първа точка от дневния ред в пленарна зала.

„Вярвам, че политическата воля на правителството и с широка парламентарна подкрепа, в петък ще имаме законово решение на казуса" коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. 

Народните представители от най-голямата партия са изготвили мотиви и вече са внесли и искане за създаване на временна анкетна комисия, която да изясни всички обстоятелства около решението за закупуване на изтребители, съобщи още Цветан Цветанов.

„Искаме да съберем всички факти и обстоятелства, довели до взимането на това политическо решение от страна на служебното правителство. Нужно е да стане ясно дали има прикриване на факти относно кореспонденцията, водена с всички страни при сключването на този договор", коментира Цветанов.

„Винаги сме се стремили да бъдем максимално прозрачни и шумът, който вдигнаха от БСП и президентството ни дават възможност за точно такъв подход", каза Цветанов.

Той напомни, че страната е парламентарна република и всички трябва да подхождат с уважение към парламента, а когато работи комисия – да съдействат.

„Радвам се, че спазихме ангажимента, поет по време на предишна моя приемна във Велико Търново и заедно с министър Николай Нанков договорихме регионална среща, на която да присъстват кметове и народни представители от региона и от съседни области, и на която да дискутираме най-важния инфраструктурен проект – магистрала „Хемус“, заяви Цветан Цветанов по повод форум, насрочен за четвъртък в старата столица. Той потвърди, че пътната артерия, която от десетилетия е мечта на българските граждани, остава приоритет на правителството.

Цветанов благодари на председателя на НСОРБ и великотърновски кмет Даниел Панов за отличния диалог, който са имали с министър Лиляна Павлова в предходния мандат, довел до приближаване на трасето на „Хемус“ до Търново. Съединяването на магистралата и строителството на високоскоростния път от Русе до болярския град превръщат района във важен инфраструктурен център.

Кметът Даниел Панов и екипът му вече са изготвили проект за строителството на нов мост над р. Янтра, на пътя между Велико Търново и с. Шемшево, коментира Цветанов по повод друг поет ангажимент. Новото съоръжение ще бъде на мястото на стария мост, чийто свод рухна в края на февруари след обилните снеговалежи. Това наложи затварянето на прекия път между Западната индустриална зона в старата столица и селата Шемшево, Леденик, Буковец и Пушево.

По този повод Цветан Цветанов обяви, че вече е сформиран съставът на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и се очаква първото й заседание да се проведе в рамките на 10 дни. Народният представител пое ангажимент проектът за моста да бъде разгледан още тогава, както и инвестиционното проектиране за ремонт на пътя към Преображенския манастир.

До края на седмицата ще стартират и обещаните спешни ремонтни дейности на важния за великотърновска област път между Горна Оряховица, с. Първомайци и с. Поликраище. Обещанието бе дадено от министър Николай Нанков след конферентен разговор с кметовете на Велико Търново и Горна Оряховица Даниел Панов и Добромир Добрев. Изготвен е и проект за цялостна рехабилитация на трасето, който е подаден по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.