Адвокатът на Ердоган Хюсеин Айдън иска да бъде възбудено дело по обвинение в "подстрекателство към покушение срещу живота на президента" и фактическо нападение срещу него, съобщи БТА.

Предмет на делото са изказвания на Дефарж в ефира на френската телевизия по време на обсъждането на резултатите от референдума за поправките в турската конституция.

Политологът, както го цитира Анадолската агенция, казал, че законните пътища (за преразглеждане на резултатите от гласуването) са изчерпани, (остава) или гражданска война, или убийство на Ердоган.
Дефарж също добавил, че при сегашните условия не бива да се забравя за покушение.

Всички тези думи на политолога станаха основание за иска, в който президентът посочва необходимостта да бъде направена експертиза на психическото състояние на политолога заедно с чисто наказателните процедури.

По турските закони ответникът може да не се намира на територията на Турция, за да може против него да бъде заведено такова дело. Ищецът моли, в случай на пристигане или предаване на Дефарж на републиката, официално съдебните власти да установят дали той е здрав психически и ако това е така, да проучат неговите връзки с терористичните организации ПКК и ФЕТО, да се разбере на кого е дадено разпореждане за покушение срещу президента.

След разследването, на основание събраните улики Ердоган моли прокуратурата да предяви официално обвинение срещу французина и да открие дело срещу него и свързаните с него заподозрени.

Ердоган обяви победа на плебисцита, на който според неофициалните резултати лагерът на привържениците на реформите печели с 51,4 процента гласували с "да". Опонентите на реформите твърдят обаче, че е имало нередности и възможна измама в изборния ден, като по-специално обръщат внимание на решението на Висшата избирателна комисия да приема неподпечатани бюлетини.