Това открои президентът Румен Радев като условия за ефективност на външната политика. Държавният глава участва в Традиционната годишна среща на посланиците на България, която се състои от 19 до 21 юли в София.

За механизма за изработване за единна национална позиция, Радев посочи, че вижда проблем.

"Имаме нормативен вакуум относно процедурите как точно се изработва една национална позиция, особено в дефицит от време. Нагледали сме се в миналото как колкото играчи имаме на международната сцена, толкова външни политики. За мен това не е най-доброто представяне на България. България трябва да има една външна политикa и тя трябва да бъде ясно дефинирана", заяви президентът.

По думите му той има амбицията да се разработят ефективни процедури как тази политика да се изработва и да се споделя между Министерски съвет, парламента и президента.

Всеки един, който се занимава с външна политика, трябва да работи за положителния имидж на България навън, каквото и да става тук. Това е признак за цивилизованост на нашата държава, коментира Радев.

За предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, Радев коментира, че правителството е завело ясни и добре балансирани приоритети и трябва да бъдат подкрепени.

Да амбициозни са, но човек трябва да има височки амбиции, за да постигне резултат, отбеляза държавният глава. Европа на различни скорости е факт, за нас най-важното е да знаем, че бягаме в същия стадион, на същата писта, може да бъде с по-малка скорост в началото, но акцентът ще бъде на засилените сътрудничества, коментира още държавният глава пред посланиците.

По отношение на еврозоната, той заяви, че трябва да внимаваме от многото бързане да не стане така, че повече да навредим. Крайно време е да се помисли за вдигането на жизнения стандарт на българския народ и да има една много ясна поетапна политика как ще гоним тази цел, коментира Румен Радев.

Държавният глава говори и за НАТО, като посочи, че вече е заявил, че достигането на 2 процента от БВП за отбрана, е важен, но не достатъчен критерий за изграждане на отбранителни и издържащи способности.

Не може да разглеждаме само количество, но и качество. България изостава драстично. Ако правителството не вземе мерки навреме, да придвижи проектите за модернизация, ние ще се окажем наистина на опашката на НАТО по отношение на достигане на тези два процента, посочи Радев. Ние трябва да развиваме и собствен отбранителен капацитет, който да се вписва в цялата тази колективна система за сигурност и отбрана, смята президентът.

Според него очакваната промяна в антикорупционния закон не е достатъчна. По думите му трябва да имаме всеобхватна система за следене на приходи и харчове в държавата, касаеща всички. Той даде пример с Италия, където действа софтуер и имат готовност да ни го предоставят.

За енергийната сигурност президентът коментира, че България трябва да прави всичко възможно да транзитира колкото се може повече енергийни ресурси през своята територия. Само диверсификацията ще ни гарантира и сигурност, и надеждност, и по-ниски цени. Затова тръбите, които идват към България, трябва да идват директно към България, добави Радев.

Пред дипломатите той коментира още Шенген, бъдещето на ЕС, мигрантската криза, кохезионната политика, САЩ, Русия и др.