Това обяви евродепутатът Николай Бареков по време на конференция на тема "Фалшивите новини - бунтът на масите срещу елита в ХХI век", която се проведе в УНСС.

В зала „Тържествена” Бареков анонсира и новия си медиен проект – FАIRNEWS.BG, който ще представлява онлайн платформа за противодействие на фалшивите новини.

Форумът, организиран от Николай Бареков и групата на Европейските консерватори и реформисти, даде възможност на студентите да получат съвети затова кои са основните критерии за разграничаване на истинността от неистинността в достигналата до тях информация и кои са оръжията за борба с т.н „фейк нюз”.

Бареков нагледно представи пред студенти начина, по-който работи механизмът за създаване, разпространение, консумиране и внедряване на фалшивите новини. Графиката бе озаглавена „Pink octopus”.

„Главата му е задкулисен мозъчен тръст, който обикновено е маскиран от верига от НПО-та. Тези организации бълват сътворена от тях новина, тя се поема от социалните мрежи, а от там и се отваря вратата към големите телевизии, където коментатори започват да разискват въпросната новина. След което тя отново се връща в социалните мрежи, но този път с източник дадената телевизия и коментатор, при което новината попада във вестниците. По този начин неистинната информация се инжектира в съзнанията на читателите”, обясни евродепутататът и категорично заяви, че големият проблем е в това, че телевизиите са позволили да се превърнат в инкубатор на тези фалшиви новини.

Като голям проблем Николай Бареков изтъкна и „независимостта” на коментаторите и обществениците, които обикалят ежедневно телевизионните студия. Той е категоричен, че винаги следва да се задават въпросите в кой институт се подвизава въпросния коментатор, откъде взима заплатата си, в коя НПО членува.

„Всеки политик е длъжен да се отчита в Сметната палата, а тези, които минават за „независими” никой не ги проверява”, заяви той и посочи, че проблемът може да бъде решен с една проста законова мярка - „всички институции и НПО-та да бъдат проверявани и информацията кой и как ги финансира да бъде изнасяна публично”.

Като най-големи жертви на фалшивите новини Бареков определи хора като Бойко Борисов, Ахмед Доган и самия него, защото по думите му най-потърпевши са тези, за които се знае много. Фалшивите герои, които сами създават своите биографии и пишат недостоверни СВ-та, няма как да попаднат под обстрелите на тези безпощадна машина, произвеждаваща „фейк нюз”, категоричен е той.

Според Бареков явлението „фейк нюз” има своята оптимистична и песимистична страна. По думите му положителността се състои в това, че фалшивите новини са революционно оръжие на модерното обществото, хората намериха своя начин за съпротива – изявление в социалните мрежи, това е модерният бунт на масите.

„Страшното идва тогава, когато това оръжие попадне в ръцете на богати хора като Тръмп, Сорос, Путин и се превърне в кибер оръжие”, категоричен е той.

"Основно правило в журналистиката е проверката на информацията от поне два независими един от друг източника. Най-силното оръжие в борбата срещу фалшивите новини е да умееш да се ориентираш. Проблемът в България е, че платформите, които дават обективната истина, са платени т.е не всеки може да си го позволи”, заяви журналистът Димитър Байрактаров.

В опит да помогне за решаването на проблема с фалшивите новини, евродепутатът създава "конгломерат от честни медии". Чрез платформата читателите ще имат възможност да изпращат достигнали до тях новини, в достоверността на които се съмняват.