Илия Кузманов заяви пред bTV, че по закона за Министерството на вътрешните работи не съществува думата оставка:

"Когато има извършено нарушение, има си предвидена дисциплинарна практика, прави се проверка и ако се докаже нарушение, има скала, по която следва съответното наказание, като дисциплинарното уволнение е най-тежкото. Това с оставките го въведоха политиците. И най-вероятно сега всички му берем плода".

"Политиците трябва да се радват колко високоотговорни хора работят в МВР и че в лицето на синдикалните организации имат умни партньори. Отчитаме, че идват избори, но следващите няма да имат този толеранс", допълни Кузманов.

Социалният мир в МВР отново е нарушен сериозно заради допуснатия дисбаланс в заплащането, въведен от предишното ръководство на министерството, коментира синдикалистът и допълни, че резултатът е дошъл бързо:

„Един от основните стълбове на тази реформа, така рекламираното държавно предприятие вече е отложено с една година, което значи, че този основен стълб също не е премислен, най-вероятно не е бил и необходим.

Второто нещо е нарушеният социален мир, тъй като в момента в МВР се оформиха три групи служители – служители по ЗМВР, държавни служители по Закона за държавния служител в МВР и лица, работещи на трудови правоотношения, и в момента и трите групи са засегнати по отношение на свои социално-икономически и трудови права от влязлата от 1 февруари реформа”.

По думите му първата група – служителите по закона за МВР с полицейски правомощия, рязко са изостанали в заплащането спрямо преназначените по трудово правоотношение лица. Изоставането е с 500 – 600 лв. от лицата, работещи на трудови правоотношения.

Според Илия Кузманов големият проблем е, че новоназначените започват с по-високи заплати от хората, които са работили до момента, а на тези с по-малък стаж са им се увеличили заплатите с до 80 лв., а отпуската им е паднала до 20 дни.

Лицата, работещи по трудови правоотношения, също са в сериозен дисбаланс с по 300 – 400 лв. разлика в заплатите на хора, които работят в една стая една и съща работа, допълни синдикалистът.