Това заяви в интервю за Дир.бг проф. Сергей Бабурин, който участва в международната конференция "Славянска духовност и национална идентичност" в София.

Проф. д.ю.н. Сергей Бабурин е академик на МСА – президент на Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура, президент на Асоциацията на юридическите вузове, заслужил деец на науките на Руската Федерация (Русия). Роден е през 1959 г. в Семипалатинск. Няколко пъти е бил депутат в Държавната Дума на Русия, два пъти е бил неин заместник-председател. 10 години е ректор на Руския държавен търговско-икономически университет. Лидер на обществено-политическото сдружение «Народен съюз». Женен, има четирима сина.

Сергей Бабурин съобщи пред Дир.бг, че първата задача, с която ще се заеме след връщането си в Русия, ще е да се чуе с американския посланик в Русия. Другата седмица ще организира среща на американския посланик с ръководството на Руската академия на науките, за да се обсъждат технологията за затопляне на отношенията Русия - Америка.

Според вас как от тук нататък ще се развиват отношенията Русия - САЩ?


Реалността е това, че най-мощните и влиятелни държави в света са САЩ и Китай. Преди беше САЩ и Съветският съюз. Но след като Съветския съюз го няма, Русия бе отместена в геополитиката и сега, когато при президента Путин се връща отново, това предизвика удивление във Вашингтон. Те бяха погребали Русия, но се оказа, че покойникът не само мига, но на всичко отгоре е и жив. И тъй като Китай мълчи, от отношенията Русия - САЩ зависи реалното време в политиката, както и глобалният световен ред.

Мнозина казват, че когато съществуваше двуполюсният модел, имаше система за сдържане и противотежести, на всички им бе спокойно и ясно какво се случва. Когато Русия се отмести от международната сцена, зачестиха войните. САЩ нарочваха някоя страна като виновна и започваха да я бомбардират.

Слабо утешение е сега, че американците признаха, че войната в Ирак е била грешка, убийството на Кадафи също и разбраха, че в Афганистан никога не могат да спечелят войната и трябва от там да си отидат. Но историята вече не може да бъде пренаписана.

САЩ създадоха Ислямска държава. ИДИЛ е реалност. Този дух те го пуснаха от бутилката и сега не знаят какво да правят с него. Аз съм за това световната политика да излезе от безизходицата, в която се намира. И САЩ и Русия да работят за взаимното доверие и разбиране. Според мен, Русия се стреми към това.

В САЩ засега наблюдаваме само стереотипи, които пречат на това нещо да се случи. Но аз се надявам, че новата администрация на президента на САЩ ще се откаже от заблужденията спрямо Русия. И точно тук ЕС и България могат да изиграят голяма роля ситуацията в света да стане по-спокойна, в това число и отношенията между Русия и САЩ.

Конкретизирайте как България и ЕС могат да помогнат на тези отношения?


Аз лично много съжалявам, че България стана член на НАТО. Спокоен съм, че тя се намира в ЕС. Но НАТО е военен блок, който е ориентиран срещу Русия. Но дори и като член на НАТО голяма част от политиците и хората в България са с добри чувства към Русия. И България реално може да придвижи въпроса в ЕС, за това той да бъде миротворец между САЩ и Русия.

Не става дума само за прекратяване на нелепите санкции срещу Русия. Русия към тях вече се е адаптирала. Тя започна сама да развива производство или попълва пазара от страни, които не участват в санкциите. В санкциите участват една десета от страните в света. И когато в Европа ни казват от къде се появи продукция от Сърбия на руския пазар, аз спокойно отговарям, че си е отишла тази на Полша, Унгария, България, но за това пък се е появила тази на Сърбия. Италия и Турция продължават да доставят стоките си, но през Беларус, например.

С тъга си спомням годините на българските консерви, зеленчуци, вина на руския пазар, но сега това място е заето от Италия, Испания, Египет, Турция, Аржентина, Чили, Калифорния. Внасят се цветя от Колумбия и Еквадор. Оказва се, че това е по-лесно и по-евтино отколкото от България. Разбира се, България има свой пазар, но аз мисля, че не е правилно, когато българските стоки не са на руския пазар.

Всички казват, че тези санкции са заради Крим. Аз като политик съм се борил за връщането на Крим и Севастопол към Русия през целия си съзнателен живот, защото през 1954 г. Хрушчов е нарушил Конституцията и международното право давайки Крим на Украйна. Могат ли в България да си представят, че жителите на Крим са заспали като руснаци, а са се събудили като украинци и никой не ги е попитал за това искат ли или не. Севастопол никога не е влизал в състава на Кримската област. Той до 1991 г. бе на съюзно подчинение на СССР. И само Елцин се съгласи Севастопол да стане украински.

И затова и в България, и в света трябва да разберат, че решението никога няма да бъде преразгледано нито от жителите на Крим, нито от тези на Русия. Ако някакъв президент или парламент реши да преразгледа този въпрос, те автоматично ще станат врагове на руския народ. И ако Европа 10 000 години не се съгласи с  присъединяването на Крим, значи и Русия 10 000 години ще живее без съгласието на Европа по отношение на Крим.

Ситуацията на Балканите също е сложна, като че ли има доста напрежение в момента не само около Турция, но се заговори и за Велика Албания, какъв е вашият коментар?

Деведесетте години съм посетил почти всички балкански страни и то нееднократно. Не съм бил само в Хърватия. Много пъти съм бил в Косово, Босна, Македония, Албания, България и Сърбия. За мен е ирония на историята, че Албания е била християнска държава и след като Турция я превзема се настанява исляма. Но сега фактите са такива, че не толкова Албания, а Косово се превърна в сериозен ислямски анклав в Европа. По значимост на исляма това е втората територия след Турция.

Факт е, че Европа загуби своята християнска същност. Аз се отнасям с уважение към убежденията на мюсюлманите и към исляма като цяло. Но когато виждам как през 2015 г. един милион млади мюсюлмани са дошли в Европа, аз разбира се, се безпокоя за бъдещето на християнска Европа. Защото в България, Русия, Франция, Германия демографската ситуация е отвратителна. Повечето семейства имат само по едно дете. Ако добавим и хомосексуалните семейства, едно поколение е загубено. А какво да прави следващото?!

Аз, разбира се, съм за това християнските народи да продължат да живеят и в бъдещите векове, за да не се носят само легенди за тях, както за етруските, които също са живели и като че ли дори са били славяни, но от тях не е останал никой.

Маврите се връщат в Испания и скоро може да дойде нова епоха на мавританска част на страната. И в Русия е имало татаро монголско иго, а в България, както и при други южни славяни, е имало турско владичество.

Какво искаме всичко това да го повторим ли?! Не дай Боже! За това без ентусиазъм се отнасям към различните идеи за Велика Албания. Аз разбирам, че турското присъствие в България се явява влиятелен фактор във вътрешната политика на страната.

Факторът със собственото мюсюлманско население в Русия също е много сериозен и влиятелен. И ние можем да предотвратим проблема само по един начин, ако съхраним населението с християнските традиции и го размножаваме.

Много неща, които се случват в политиката на Турция, за мен са загадка, но в края на краищата това са вътрешни работи на страната. Но всички съседи на Турция и България и Русия трябва да си правят изводи и да бъдат готови да решават собствените си въпроси. И в това отношение още веднъж искам да кажа трябва да се раждат деца.

Когато станах за първи път депутат имах едно дете, когато разбрах какво се случва имам вече четири. Но не по-малко важно е освен да се създаде ново поколение, то трябва да има и глава на раменете си, а не всички да са хомосексуалисти. Аз съм против разврата. Отношенията между мъжа и жената са лични и не трябва да се крещи за тях по площадите и улиците. Трябва да има свобода на избора, но свободата трябва да се основава на висока духовност на личността.

Какво се случва със славянската духовност?

Аз много се радвам да бъда в България, защото за всеки руснак България е част от нашата душа.

В София бях на конференцията на Международния славянски комитет, което е много важно събитие в съвременния славянски свят, и то не на равнище на държави, а на славянска общност. Защото всички славянски народи са на кръстопът. За съжаление векторите на движение и на развитие на народите са в различни посоки. Много е важно да се разбере остават ли неща, които ни обединяват в общ славянски свят. И такива неща са тези ценности, които са неоспорими за всички славянски народи като цяло.

Кои точно ценности биха обединили славянските народи?

Русия е направила цивилизационния си избор по примера на България. Това е преди всичко църковнославянския език, кирилицата като външна форма на този език. Това са духовни ценности, опиращи се на православието. За вярващия човек религията е основното на неговия мироглед. За православните славяни главното, което ги обединява, е смисъла на живота. Нашият материален живот и цел за съществуване е да живеем достойно в името на спасяването на своите души. Тази цел е изгубена в англоатлантическата цивилизация.

Защо миналата година руския патриарх и папата се срещнаха? Вижте тяхното изявление, уникален документ. Главното, което е написано е, че над християнството в Европа е надвиснала опасност. Губи се човешката същност, в Западната система се унищожава разбирането за семейство, понятието и разбирането за любовта, понятието за духовния смисъл.

И папата и патриарха написаха, че не всяка интеграция е полезна. Интеграцията не бива да унищожава религиозните и исторически традиции на народите. Патриархът и папата призоваха Европа да разбере, че унищожаването на християнските ценности ще е гибел за тази цивилизация. А именно православието на България и Русия е призвано да спре европейската цивилизация, която е на ръба на пропастта.

Каква е разликата между поддръжниците на славянската духовност и русофилите?

Славянските ценности могат да се разбират различно, но те са общи по същността си и в Русия, и в България. Но не всеки славянин е русофил.

България исторически има два вектора - русофили и германофили. Но има още една класификация, там има три групи - русофили, русофоби и русопаразити, които много говорят за руските отношения, но в действителност това са едни лъжци. Те биха искали да получават материална помощ от Русия, но да съществуват в НАТО и ЕС.

Ние сега говорим за други категории - действително е нормално да съществуват германофили и русофили. Аз разбира се, имам особени чувства към русофилите. Те са тази част от славянското общество, която съзнателно и целенасочено обичат Русия, руската култура, изкуство и биха искали да развиват международните отношения преди всичко, укрепвайки отношенията с Русия.

Аз не съм против България да дружи с арабските страни, Буркина Фасо, Хондурас, но за мен са по-ценни, тези които искат да работят и с Русия и укрепват търговските, културните, духовните отношения между България и Русия.

Допълват ли се или се разминават славянските и европейските ценности?

Това е много важен въпрос. И това е въпрос на цивилизационния вододел. И този вододел е от разцеплението на християнството на православие и католици. Не случайно православните се наричат ортодокси. Това са християните, които са останали верни на изконното, ранно християнство. Католиците това е модерното християнство. Реформаторите, протестантите, лютераните това са модернистите на католиците. Сега има вече много секти, които са модернистите на протестантите. И аз не бих искал да говоря за религиозната страна на това разделение.

Но в духовната сфера на славяно-православната цивилизация са духовните смисли, докато в западно европейската цивилизация в основата е икономическия интерес.

Формулирано съвременно, на Запад казват, държавата съществува, за да повишава благосъстоянието на икономическата собственост и състояние на човека. А ние казваме, че и държавата и благосъстоянието на човека трябва да са високи, за да запази всеки своята душа.

Западната цивилизация започна да губи Бога в сърцето си. Разделението реално възникна, когато хората казаха през хуманизма не е най-важното Господ, а човека.

Всеки решава дали се жени за жена или за мъж. Егоизмът на човека изведнъж става главен. А за православните славянски народи това все още не е така. 2000 години човек е изкушаван, но смисълът на живота е да преодолеем тези изкушения.

След промените уж тръгнахме повече към Бога, но като че ли това е показно...

Този проблем го има и в Русия. Нямам предвид редовното посещаване на църквата, имам предвид, че Бог трябва да е в сърцето на човек. Аз съм получил светско възпитание, възпитан съм в съветската епоха.

И когато покойният патриарх Алексий II ме попита дали съм вярващ, аз наивно му отговорих, че съм вярващ, но не и религиозен. А той попита "Как така?" Аз отвърнах, че смятам, че Господ ще ме поддържа във всички добри дела и за това се опитвам да правя само такива. Патриархът ми отговори, че по-добре да се смята, че вие сте православен, но не въцърковен.

През 1993 г., когато бе превратът на Елцин и "разстреляха" парламента с танкове, двама спецназовци спореха кой да ме разстреля и аз стоях до стената и чаках. Дойдоха други от спецназовци и ме изпратиха в затвора. След това се въцъркових, не винаги спазвам поста и ходя на църква, но не изпускам Бог от сърцето си.