В неделя Лерца бе заловена да шофира, въпреки че книжката й бе отнета, след като тя бе обвинена за смъртта на пътния полицай Делян Палазов. Жената е била зад волана на лек автомобил "Пежо", когато е спряна около 18.15 ч. в района на Бетонния мост в пловдивския кв. "Кючук Париж" от пътни полицаи. Тя е била отведена в Първо РПУ в Пловдив, където й е съставен административен акт за това, че е шофирала без книжка. Лерца не е била задържана.

Причината пловдивчанката да не бъде задържана е пропуск в Наказателно-процесуалния кодекс, обясниха днес от държавното обвинение.

След като тя бе обвинена за смъртта на полицая, ѝ беше наложена забрана да напуска страната, а книжката ѝ е отнета временно с постановление на Окръжната прокуратура в Пловдив по реда на чл. 69а от НПК.

"Съгласно същата разпоредба, постановлението на прокурора незабавно е било изпратено за изпълнение на органите на КАТ. Последните, от своя страна, са приели контрола над изпълнението на мярката, като не са стартирали процедура по налагане на принудителна административна мярка за отнемане на свидетелството за управление на обвиняемата", уточниха от държавното обвинение.

И обясняват в какво се състои законодателният пропуск, който не е позволил мярката на Лерца да бъде изменена и срещу нея да започне дело за шофиране при отнета книжка. Той е в чл.343в, ал 3 НПК.

Текстът предвижда, че се налагат до 3 години затвор и от 200 до 1000 лв. глоба на "лице, което управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство". Наказание за хванат да кара при наложена мярка на процесуална принуда по чл. 69а НПК обаче не е предвидено.

"В конкретния случай, поради законодателно опущение, не би могла да се търси наказателна отговорност от обвиняемата Лерца за шофирането ѝ без свидетелство за управление на МПС", сочат от държавното обвинение.

"Все така поради несъвършенство на извършената законодателна промяна, е налице и пропуск на законодателя да се предвиди санкция за неизпълнението на мярката на процесуална принуда, резултираща във възможност да се поиска изменение на взетата спрямо обвиняемата мярка за неотклонение в по-тежка такава", заявиха от там. И дават пример как в НПК (чл. 68а) при нарушаване на забрана да бъде доближаван пострадалият или за напускане на страната (чл. 67 и чл. 68 от НПК) изрично е предвидено, че мярката се изменя в по-тежка.

"За мярката по чл.69а от НПК обаче подобна възможност липсва. Поради това и няма нормативно основание да бъде поискано изменение на действащата спрямо обвиняемата Лерца мярка за неотклонение в по-тежка", заявиха от прокуратурата.

Съдът намали гаранцията на шофьорката, убила полицай