Това увери вътрешният министър Валентин Радев, след като вчера премиерът Бойко Борисов разпореди да се вземат спешни мерки срещу отворилите се дупки по пътищата.

"Това не може да продължава! Хората чупят коли, пукат гуми, а и това си е реална опасност за живота. И после им обяснявате, че в общи линии още година ще е така, докато влезе тол-системата. Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим за европейска интеграция, ЕС, европейско председателство... Последното, което минава на хората през ума, е това. 200 000 души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът", заяви Борисов.

Днес Радев коментира пред журналисти, цитиран от Нова телевизия:

"Ние не можем да сложим дежурен навсякъде, но професионалното ръководство е направило карта. Ще има разположени мобилни екипи".

Той съобщи, че е разговарял с колегата си по регионалното развитие Николай Нанков, който още вчера нареди да бъде извършен превантивен ремонт на близо 570 км републикански пътища. Ще бъде направено цялостно преасфалтиране на големи участъци, полагане на нова маркировка, ограничителни системи и т. н.

Министърът разказа, че на среща с кметове, която е имал преди дни, са разговаряли и за камерите по пътищата.

"Моят акцент беше събираемостта на глобите. Хората трябва да знаят, че рано или късно законът ще ги настигне. Ние и досега с наличните камери успявахме да установяваме нарушенията", категоричен бе министърът, който ще продължи да се среща с градоначалници.

НА ФОКУС: Щура кметска идея – да шутира катаджията >>

Вътрешният министър коментира и друга гореща тема - охраната на населените места. Президентът и главният прокурор вече се обявиха срещу новия закон, който позволява това да правят частни фирми, с които общините да сключват договори.

"Всички критикуват МВР, но искат полиция. Това не е лоша практика. Нека е ясно едно - частните охранители само ще помагат, а полицията ще върши работата", каза Радев.

И увери, че районите, в които няма дежурен инспектор, ще имат достъп до полицейска услуга по всяко време.