Полетите на "Аерофлот" започват отново днес, 22 юли, предаде по-рано ТАСС, позовавайки се на съобщение от руската авиокомпания.

Анкара е успяла да увери Москва, че приетите от нея мерки за повишаване на сигурността за руските граждани отговарят на предварителните договорености.

Въпросът за сигурността на руснаците, пътуващи в Турция, беше поставен от президента Владимир Путин в телефонния му разговор с Ердоган, станал възможен след извиненията на Анкара за свалянето на руския Су-24 през ноември м.г.

Постепенното възстановяване на въздушните съобщения и туристическите връзки беше сред първите резултати от последвалото размразяване на отношенията.

Последната забрана за редовните полетите между Русия и Турция бе въведена веднага на 16 юли, след опита за преврат в югоизточната ни съседка.

Днес стана ясно, че Русия през тези дни е успяла да евакуира почти 5400 свои граждани с 55 извънредни полета от Турция.

В Москва се чуват доста скептични гласове за ставащото в Турция, особено при обявеното извънредно положение в страната, предаде кореспондент на Националнато радио.

Според проучване 65% от руските граждани смятат, че заплахата от преврата е преминала, но сега остава рискът от "пренавиването на гайките" в Турция и натиска върху умерената турска интелигенция.

Последиците от извънредното положение в Турция може да засегнат и руски граждани, допуска руският вестник "Ведомости", цитиран от БТА. Той припомня, че Турция няма да спазва Европейската конвенция за правата на човека.

Ердоган извади Турция от европейското правно поле и това може да застраши руските туристи и бизнесмени, заявява московският юрист международник Николай Топорнин, циитран в публикацията.

"Ако руски турист в Турция бъде неправомерно задържан или руски бизнесмени влязат в конфликт на интереси с турски колеги, ще се появят трудности при опит за решаване на проблема в правното поле, по което Ердоган нанесе много мощен удар", предупреждава експертът.