Транспортният министър каза на пресконференция на правителствения ВИП на Летище София, че за да стане факт този полет са се положили много усилия и затова за него е голяма чест да кацне с първия полет от Азербайджан.

Ивайло Московски отбеляза, че това е един пример как могат институциите да надграждат своите цели и усилия и да бъдат постигани добри резултати. Той припомни, че идеята за тази авиолиния е от 2015 г.

По думите му освен желанието и волята на премиера Борисов, при последното посещение на президента Румен Радев темата е била обсъдена и благодарение на желанието на президента на Азербайджан Илхам Алиев редовната въздушна линия между Баку и София вече е факт.

Транспортният министър се надява, че тази авиолиния ще създаде още по-близки и добри контакти между бизнеса и туризма на България и Азербайджан.

"Сигурен съм, че има съвместно какво да реализираме", заяви Ивайло Московски. Той допълни, че тепърва предстои реализирането на множество полезни проекти между България и Азербайджан, като тази редовна въздушна линия може да бъде символ на задълбочаващото се приятелство между двата народа и двете държави.

За посланика на Азербайджан в България Наргиз Гурбанова този полет е много символичен, защото миналата година са се навършили 25 години от установяването на дипломатическите отношения между Азербайджан и България, а тази година се отбелязва 100-годишнината на Азербайджанската демократична република.

Тя посочи, че "Buta Airways" е първата нискотарифна авиокомпания извън ЕС, която лети до България, като Гурбанова е убедена, че тази връзка ще направи Азербайджан и България още по-близки и ще укрепи позициите на двете държави като ефективни свързващи центрове за пътуване.

Министърът на туризма Николина Ангелкова отчете, че годишно повече 3 000 туристи от Азербайджан посещават България, като тя се надява чрез тази директна въздушна линия техният брой да се увеличи значително.