Покушението е станало около 17:15 пред дома му в столичния квартал "Факултета", съобщи ТВ7.

В центъра на "Факултета" днес е бил организиран протест срещу Киро Японеца. Жителите на целия квартал не искали семейството на Японеца да живее там, тъй като дерибействали в квартала. Целият квартал бил на нокти. Когато станал протестът, самият Киро Японеца заедно със своите синове е пристигнал и започнал да стреля на месо, съобщава Нова телевизия.

Стрелецът вече е задържан от полицията. В момента се провежда полицейска акция в кв. "Факултета", издирват се още заподозрени, оръжие и боеприпаси.

Според Кирил Киров нападението е било насочено срещу него. Киров съобщил, че човекът, който е прострелял сина му се казва Георги Любенов Петров-Йончо.

Йончо бил част от дилърите във Факултета. По разказа на Киров, той се е прибирал към дома си, когато е видял как въпросният Георги Петров прострелва сина му Януш.

Синът на Японеца – Януш е докаран във ВМА малко преди 17 ч. с огнестрелна повърхностна рана и е опериран.

От МВР заявиха, че все още не потвърждават информацията. От там уточняват само, че към 16 ч. е възникнал скандал между жители на квартал "Факултета" и е изпратена полиция на място.

През февруари тази година Кирил Киров бе разпитан в спецсъда на заседание по делото срещу групата на Йосиф Йосифов, известен като Йоско Костинбродския. Тогава Киров дойде в съда с охрана, която му бе назначена в края на месец януари, след като заяви, че се страхува от покушение.

Две групи са искали да убият Кирил Киров с прякор Японеца през 2003 г. и щели да си поделят 300 000 лева или евро. Това разказа самият той в спецсъда. Японеца говори тогава за опита за покушение срещу него и посочи именно Йоско като извършител. Като свидетел по делото срещу групата на Йосиф Йосифов беше разпитан и Боян Петракиев – Барона. Той съобщи, че Младен Михалев - Маджо пратил в сак половин милиона евро на Йоско по него. Парите били предназначени да се плати откуп за сина на Венци Стефанов.

По делото бе разпитан още и братът на Кирил Киров - Японеца, Стефан Киров, който разказа, че срещу брат му са извършвани три покушения.

Очаквайте подробности

Кой е Киро Японеца?

До преди няколко години Кирил Кирилов бе спряган за наркобос, но това така и не бе доказано. През 2001 г. бе обвинен за незаконно притежание на оръжие, след като при зрелищна акция на барети той и 12 негови приближени бяха арестувани в луксозната му къща в ромския квартал Факултета. По-късно обаче той бе оправдан на всички инстанции.
Три години по-късно срещу Киро Японеца бе образувано и дело за укриване на данъци и пране на пари, след като данъчните му  съставиха акт за 400 хил. лева, но пак не бе осъден.
Кирилов има легален бизнес с имоти и строителство.

Междувременно той оцеля в два атентата. На 12 юни 2003 г. мотористи стреляха по мерцедеса му в кв. "Красна поляна" в София, но той се отърва само с лека рана в рамото. На 9 април 2005 г. бе прострелян в главата срещу строяща се негова сграда на бул. "Васил Левски". Като по чудо, той оживя след три операции и дълъг период в инвалидна количка.