Народният театър "Иван Вазов", където играеше актрисата, събра десетки актьори, театрални деятели и почитатели, за да си вземат последно сбогом с нея.

Близки, приятели и почитатели на Ванча Дойчева образуваха опашка пред театъра за поклонението пред тленните ѝ останки.

Вижте снимки >>

Сред опечалените бе вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на съюза на артистите Христо Мутафчиев, колежката ѝ Татяна Лолова, Нона Йотова, Вяра Анкова и екс министърът на културата Вежди Рашидов.

В края на церемонията тленните останки на Ванча Дойчева напуснаха Народния театър с ръкопляскания в чест на големия й талант.

Ванча Дойчева почина на 75-годишна възраст на 24 юли.

"Най-лошото е това, че ние не сме оценили този човек, докато е жив. Ако може това да променим. Никога тя не е получила адекватното на това, което е била. Тя беше изключително светъл човек, изключително позитивен човек, готов да помогне на всеки, дори и на врага си, и изключително всеотдаен и дисциплиниран човек към професията си, хигиеничен във всяко едно отношение човек, говоря за професията й. Не случайно сърцето й беше в това състояние. Истината се изразходва оттам", коментира пред Дир.бг директорът на Народния театър Мариус Донкин.

Още с първата си среща с Ванча Дойчева през 1976 г., когато репетират заедно пиеса по Шекспир на сцената на Народния театър, той е изключително впечатлен.

"Беше „Крал Лир“. Тя беше моята любима, такъв и като човек, и като актьор си остана", споделя Донкин.

"Тя се занимаваше и страшно много с обществена дейност. Тя беше председател на СБА в един много труден преходен период след Любомир Кабакчиев, тя беше председател и на фондация за Васил Левски, като продължител на делото на бащата си, който беше един от големите изследователи на делото на Апостола.

Едновременно с това тя беше изключително дисциплиниран човек, жалко, че това хората не го знаят. Жалко, че голяма част от поколенията ни не го знаят това, защото тя би била един истински пример за тях, за това какъв човек трябва да бъдеш.

Един от хората, които доказват, че не е вярна максимата, че няма незаменими хора. Но тя завинаги ще си остане в трупата на Народния театър", каза още директорът на Народния театър.

Сред дошлите да си вземат последно сбогом с Ванча Дойчева бе и главният редактор на сп. "Театър" Кева Апостолова, която многократно е имала среща с голямата актриса.

"Ванча Дойчева е последната примадона на Народния театър, която не се държеше като примадона, а като съвременна актриса, която професионално изпълнява своите задължения, великолепен, съвършен, 100-процентов професионалист", спомня си Кева Апостолова.

"Това, което по време на репетиции постигаше с режисьора, тя не го изгубваше, а го заковаваше, това означава голям професионализъм. Аз не знам дали в днешно време мога да дам пример за актриса за токова отношение.

Беше много красива, обаятелна, изключително сценична, голяма драматична актриса. Но тя ни изненада в последните години. Изведнъж тя показа, че е
и характерна актриса - комедийна актриса, и много й си радвахме, много й ръкопляскахме. Тя самата беше много щастлива, че може да интерпретира и комедийни роли и то изключително успешно.

Наистина Ванча Дойчева е незаменима във всичко, беше много толерантна с колегите, не участваше в скандали, много мъдра, добра и доброжелателна към своите колеги. Голяма творческа личност", каза Кева Апостолова.

Тя е убедена, че Ванча Дойчева ще влезе в театралните учебници, защото тя има какво да каже с целия си театрален живот, с цялата си личност.