Стотици приятели, близки и почитатели дойдоха в читалището, за да я изпратят в последния й път, предаде БНР.

Вижте снимки >>>

Надя Тодорова, която всички наричаха голямата актриса на малките роли, почина на 90 години във вторник в чешката столица Прага, където от години живееше при дъщеря си.

Във фоайето на читалище "Родолюбие", където се проведе бдението, хората  виждаха Надя Тодорова на телевизор, на който се въртеше последното и интервю на актирасата и откъси от филми с нейно участие.

На особена почит в Асеновград се радва филмът "Дами канят", който е заснет там. Днес възрастните хора си спомниха как са наблюдавали снимачния екип, а фактът, че една от актрисите е тяхната съгражданка, ги е изпълвал още тогава с гордост.

Кметът на Асеновград Емил Караиванов каза, че в нейна чест ще се опитат да възродят театралното дело в града.

Стефан Попов от Драматичен театър Пловдив беше единственият представител на актьорското съсловие, дошъл да изпрати със цветя Надя Тодорова, съобщи БГНЕС.
Заедно са играли на сцената на Пазарджишкия театър.

Тя умееше да изслушва хората, умееше да се намеси, когато трябва, а усмивката и можеше да те вдигне, разказват съгражданите й.

Днес те я изпратиха със цветя до последния й дом в Старите гробища.

Надя Тодорова е родена на 1 ноември 1925 г. в Асеновград.

Тя става актриса през 1946 г. Започва да играе първоначално в театрите в Смолян, Габрово, Сливен и Пазарджик, а дебюта си пред камерата прави през 1974 г. с филма "Трудна любов".

Участвала е в над 30 филма, между които: "Записки по българските въстания", "Снаха", "Войната на таралежите", "Дами канят", „Куче в чекмедже”, „Адио, Рио”, „Вчера”, „Опасен чар”, „Господин за един ден”, „Двойникът” и др.

Има една дъщеря, която работи като реставратор в Прага, Чехия.