Поклонението пред тленните останки на най-добрия треньор в историята на българските щанги започна в 10.30 ч. във входната зала на националния стадион "Васил Левски".

Стотици треньори, спортни деятели, бивши състезатели по вдигане на тежести, близки и роднини дойдоха да се простят с Папата на щангите, както бе наричан Абаджиев.

Иван Абаджиев почина на 25 март на 85-годишна възраст в Германия, където трябваше да бъде подложен на операция за смяна на сърдечна клапа.

Вижте снимки>>>

Залата трудно побра всички възпитаници на Старшията, които искаха да се сбогуват с него. От Истанбул специално за поклонението пристигна Наим Сюлейманоглу, който отменил пътуване до Германия, за да се прости с треньора, който го откри за големия спорт.

"Осем години работихме заедно. Много ми е тъжно, загубихме най-великия. Ще го помня винаги. Никога няма да забравя годините, в които бяхме заедно. Иван Абаджиев беше и ще си остане нещо изключително специално за мен. За последно се чухме преди година и пак говорихме за вдигане на тежести. Невероятен човек и голям треньор. Поклон! Повече обаче не искам да говоря...", през сълзи заяви трикратният олимпийски шампион.

Със Старшия се прости и трикратният олимпийски шампион Халил Мутлу, който също пристигна от Турция.

"Безкрайни благодарности, за това, което дадохте на световния спорт - вдигане на тежести. Винаги ще си спомняме за Вас с много уважение. Почивайте в мир", написа в съболезнователната книга Мутлу.

Последно сбогом с Абаджиев си взеха и двукратният олимпийски шампион Нораир Нурикян, Неделчо Колев, Величко Чолаков, Янко Русев, Иван Иванов, Георги Марков, Асен Златев, Валентин Йорданов, Нено Терзийски, служебният премиер Огнян Герджиков, министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева и Емил Костадинов, Нешка Робева, Йорданка Благоева и много други.

"За Абаджиев мога да кажа само хубави работи, защото благодарение на него спечелих толкова много титли и станах олимпийски шампион. Той беше много добър и честен човек. Много трудолюбив. Така ще го запомня!", каза Янко Русев, цитиран от bTV.

През годините Иван Абаджиев подготви 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиона. Общо под ръководството му щангистите подобриха над 450 световни рекорда.