Пожарникарите в Дупница до късно снощи са работили по овладяването на бедствието, предаде Дарик.

Измерванията, извършени от екип на „Гражданска защита", са констатирали, че състоянието на въздуха е в рамките на допустимите норми и няма опасност от обгазяване.

Вятърът спаси Дупница от обгазяване след вчерашния пожар, избухнал в пункта за изкупуване на вторични суровини, пише електронното издание за Югозападна България DenNews.

Пожарът в най-голямото предприятие за складиране и преработка на вторични суровини за Югозапада „Феникс-Дупница" продължи да бушува с пълна сила до 22 часа снощи, пише изданието. За щастие вятърът обърнал посоката на гъстия дим на запад, което е спасило Дупница от екокатастрофа, твърди изданието. Димът, който е бил от два стълба-бял от горящите пластмасови отпадъци и черен от обхванатото в пламъци хале, късно снощи достигнал дупнишкото село Джерман и бобошевското село Блажиево.

По непотвърдена информация огънят е тръгнал от запалени стърнища. Пунктът приема суровини от всякакъв вид пластмаси, стъкла, хартия, текстил. Изгорели са над 300 тона полиетилен, спасени са машините за балиране. "Един милион лева станаха на пепел при бедствието". Това са първите сметки, които шефът на „Феникс-Дупница" Кольо Илиев, направил според електронното регионално издание.