Хиляди хора от целия свят, много от които млади израелци, отдадоха почит на милионите загинали в Холокоста през Втората световна война, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Възпоменателната проява се състоя в Полша. Тя протече както всяка година под формата на шествие, наречено Поход на живите.

Участниците в него извървяха три километра от мястото, на което се издигаше нацисткият лагер в Аушвиц или Освиенцим до Биркенау, другия бивш нацистки лагер на смъртта.

В Биркенау евреи и роми бяха избивани в газови камери по времето, когато Полша бе окупирана от нацистите. Нацистите първоначално създадоха лагера в Аушвиц или Освиенцим като лагер за полски политически затворници.

Но с избухването на войната, комплексът бе разширен и бяха построени газови камери и крематориум в Биркенау, където евреи от цяла Европа, както и роми, съветски военнопленници и др. бяха избивани. Близо 1,1 милиона души загинаха там.

Днес бе публикувано и изследване, което показва дали бившите комунистически страни от Източна Европа са изпълнили обещанието, дадено в Декларацията от Терезин през 2009 г. да положат усилия, за да реституират имуществото, откраднато от евреите по време на Втората световна война.

Изследването е извършено от Европейския институт за наследството на Холокоста. В него се констатира, че някои източноевропейски страни са изпълнили значително ангажиментите си, докато други са направили прекалено малко неща в тази насока.

Полша и Босна в частност не са успели да приемат никакво законодателство, за да се справят с този проблем.

Страни от Западна Европа предприеха стъпки скоро след края на Втората световна война по въпроса за несправедливо отнетото имущество на евреите, но промените в страните от Източна Европа направиха нещата там по-сложни.

В някои случаи имуществото, което беше реституирано на по-ранен етап, после бе конфискувано от комунистическите режими, които рухнаха в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век.