Във федералната столица участниците в похода ще протестират срещу корупцията във властта и ще поискат отстраняването на президента Дилма Русеф, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Походът на групата е наречен "Поход на свободата" и е по инициатива на Движението за свободна Бразилия - разнородно обединение, което в интернет сплотява 3 милиона души от средната класа от различни градове.

Под лозунга "Ще окупираме Бразилия" походът на групата може да бъде следен в интернет. Участниците ще преминат през три бразилски щата за общо 32 дни, преди да стигнат пред парламента на страната.

Участниците в похода са следвани от автобус. При потеглянето те скандираха "Долу Дилма!".

Над 600 000 бразилци, възмутени от мащабен корупционен скандал, в който е замесен петролният гигант Петробраз, протестираха на 12 април в редица градове срещу президента Русеф. През март в подобен протест участваха 1,7 милиона души.

Русеф има рекордно ниско одобрение - едва 13 процента - не само заради корупционния скандал, в който се оказаха замесени и членове на нейната партия, но и заради влошената икономика и кризата в мнозинството й в парламента.