Тленните останки на деветия президент на Израел бяха погребани в Алеята на националните лидери на мемориалното гробище на хълма Херцел в Ерусалим. Церемонията се излъчва в пряк ефир от израелската телевизия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Преди това войници от почетната стража изнесоха ковчега от сградата на парламента и ескортираха опечаленото семейство до очакващия го автомобил. Гвардейци рецитираха "Кадиш", юдейската молитва за умрелите.
От семейството на Перес съобщиха, че на погребалната церемония присъстват 3000 души. Сред тях са 20 президенти и 15 външни министри.

Вижте снимки >>>


За погребението на бившия премиер и президент пристигнаха президентът на САЩ Барак Обама, палестинският водач Махмуд Абас, президентите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Йоахим Гаук и много други държавници от чужбина, между които и българският президент Росен Плевнелиев.

Шимон Перес почина в сряда на 93-годишна възраст след прекаран масивен инсулт, припомниха агенциите. Той получи Нобеловата награда за мир за 1994 г. заедно с покойния вече палестински лидер Ясер Арафат.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече Шимон Перес велик човек, направил всичко по силите си да постигне мир със съседите на Израел.

"Той бе велик човек за Израел, той бе велик човек за света. Израел е в траур, светът е в траур", заяви днес Нетаняху.

"Той направи всичко по силите си във всеки момент от съзнателния си живот, за да постигне мир с нашите съседи", каза премиерът.

"Това, че толкова лидери от цял свят са дошли да си вземат последно сбогом с Шимон, е доказателство за неговия оптимизъм", добави Нетаняху и изреди имената на някои от присъстващите на церемонията на националното гробище на хълма Херцел.

Той не спомена името на палестинския президент Махмуд Абас. Все пак двамата си стиснаха ръцете и обмениха няколко думи на погребението. Нетаняху каза, че присъствието на Абас е нещо, което оценява високо от името на израелския народ. Но тази визита на Абас в Ерусалим, намиращ се само на няколко километра от Рамала, надали ще доведе до нещо повече от това ръкостискане, отбеляза Ройтерс.

Присъствието Махмуд Абас на погребението ни напомня за незавършения мирен процес, посочи Барак Обама в своя реч по време на погребението. Обама посочи Абас, който беше на първия ред сред опечалените по време на церемонията.

Израелско-палестинските мирни преговори са замразени от 2014 г., а Нетаняху и Абас не са преговаряли лично от 2010 г.

Перес беше не само човек с визия, а и човек на действието, каза настоящият президент на Израел Реувен Ривлин, цитиран от Асошиейтед прес.

До последния си дъх той се бори да реализира ционистката мечта - независима, суверенна държава, която да съществува в мир със съседите си. Но и знаеше, че истински мир може да бъде постигнат само от позиция на силата и уверено вървеше към тази цел, заяви Ривлин, който наследи на президентския пост Перес през 2014 г.

Държавният глава Росен Плевнелиев също отдаде последна почит на големия политик, дипломат и държавник Шимон Перес. От 2012 година насам двамата се срещнаха два пъти - по време на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Държавата Израел през октомври 2012 г. и през март 2013 г. - в Европейския парламент в Брюксел, където беше отбелязана 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война.