Председателят на полския Сенат Богдан Борусевич съобщи, че руските власти са му отказали разрешение да присъства на погребението на убития руски опозиционер във вторник в Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Исках да отдам почит към убития Борис Немцов, към всички руснаци, които мислят като него. Преди малко обаче научих, че руските власти няма да ме допуснат да присъствам на това погребение в Москва", съобщи Борусевич, който е бил борец против комунизма.

Директорът на полския Институт по международни въпроси Марчин Заборовски пък съобщи, че руски визи са били отказани на цялата парламентарна делегация, която е трябвало да придружава Борусевич.

"Чакам обяснения от руските власти и от посланика на Русия защо е било взето такова решение за председателя на Сената на Полша", добави Борусевич.

Говорителят на полското външно министерство Марчин Войчеховски, който цитира посланика на Русия, уточни в Туитър, че забраната за допускане на Борусевич в Русия е наложена в отговор на европейските санкции, приети от една година срещу председателката на горната камара на руския парламент Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко.

В същото време и на депутатата в Европейския парламент от Латвия Сандра Калниете бе отказано на московското летище Шереметиево да влезе в Русия, съобщи самата тя на агенция Бе Ен Ес (BNS), предаде Интерфакс. Латвийското консулство получило разяснение, че Калниете ще бъде качена на следващия самолет, понеже пребиваването й в Русия е нежелателно.

По телефона за АФП тя разказа: 

"След два часа чакане ме информираха, че правото да вляза в Русия ми е отказано на основание член 27, алинея 1 от техния кодекс. Поисках да ми кажат какво точно гласи този текст, но никой не можа да ми обясни".

Калниете добави, че е принудена да прекара нощта на летището.

Не пуснаха Навални от ареста  

Пресненският съд в Москва отхвърли молбата на опозиционера Алексей Навални да бъде освободен за един ден от наложения му арест, за да присъства на погребението неговия съратник и близък приятел Борис Немцов, предаде ТАСС.

На заседанието на съда Навални не бе в залата, а бе представен от адвоката си Иван Жданов. Той подчерта, че временното прекратяване на наказанието на клиента му не означава неговата отмяна и че след погребението ще се завърне в изолатора. След като уточни, че между Навални и Немцов няма роднинска връзка и след половинчасово съвещание, съдийката Ирина Зубова обаче отхвърли молбата. Решението се мотивира както с липсата на роднинска връзка между двамата, така и с отсъствието на изключителни обстоятелства за посещение на погребението, както изисквал закона.

Адвокатът коментира, че не вижда смисъл да обжалва решението, тъй като разглеждането на жалбата просто не може да се състои до погребението на Немцов.

Поклонението започва в 10 часа в Центъра "Сахаров", а погребението ще е в 15:30 на Троекуровското гробище - едно от престижните гробища в Западна Москва относително близо до Московския държавен университет.

Приятелката на опозиционера - украинският модел Анна Дурицкая, пък разказа, че властите не й разрешават да напусне Русия.