Правителството одобри промени в Закона за гражданската регистрация, които ще предложи на Народното събрание. С тях се регламентира издаването на документ, представляващ разрешение за погребение на мъртво родените деца, съобщи пресслужбата на кабинета.

Промените са изготвени във връзка с инициатива на група неправителствени организации, насочена към създаване на нормативни предпоставки, които да осигурят хуманното отношение към мъртвородените деца.

Около 600 мъртвородени бебета се раждат у нас всяка година. Семействата им нямат право да получат телата им, за да ги погребат или кремират. Според сега действащата нормативна уредба мъртвороденото дете е проблем на лечебното заведение, което го третира като вид биологичен отпадък.

Проектът предвижда препис-извлечение от акта за раждане на мъртвородено дете да представлява разрешение за погребение, както и безплатното издаване на документа. Съкращава се срокът за съставянето на акта за раждане в тези случаи, като по този начин се създава възможност разрешението за погребение да бъде издадено до 48 часа от настъпването на събитието.

Препис-извлечението от акт за раждане на мъртво родено дете ще се издава незабавно при изрично поискване от страна на родител или на изрично упълномощено от родител лице.