Погребаните са възрастни индивиди, а в гробовете, които се намират под пода и основния камък на притвора, няма дарове, което предполага, че те са били част от манастирското братство, разказа археологът Александра Петрова, която е ръководител на проучващия екип.

Тя допълни, че две от телата са погребани по християнски обред - по гръб, с кръстосани на гърдите ръце и ориентирани изток-запад, а костите на третия са препогребани. Такава практика има засвидетелствана и в други манастирски комплекси - в Аладжа манастир край Варна, Алботинския манастир край Видин, т.е. костите на по-рано починал и погребан човек са събрани и препогребани, за да бъде използвана гробната яма отново.

Проучванията на средновековния манастирски комплекс, закътан на един от скатовете на Манастирски дол край Враца, се извършват за втора година от археолози на Регионалния исторически музей (РИМ).

Предполага се, че средновековният манастир "Св. Троица", който се споменава в църковни документи като книжовно средище през 16-17 век, е разрушен в края на 18 век или началото на 19 век, когато кърджалии се опитват неуспешно няколко пъти да превземат Враца.