Това показват документи, разкрити от Едуард Сноудън, съобщи БТА. Това е било възможно, тъй като AT&T е доставяла интернет връзката на световната организация. За това е дадена специална съдебна заповед.

Освен това телекомът е дал на АНС достъп до милиарди имейли във вътрешните си мрежи. Партньорството между двете организации датира от десетилетия, а AT&T е демонстрирала "изключително желание да помага".

Компанията е снабдявала АНС с около 1,1 млрд. записа на телефонни разговори от домашни номера на ден през 2011 г.

Не е ясно дали програмите, по които е извършвано следенето, са активни и днес, а изнесените документи са от 2003 г. до 2013 г. Една от най-старите от тях - "Феървю", е започната през 1985 г. Телекомът "Веризон" е част от друга програма, наречена "Стромбрю". Разходите от 2011 г. за програмите са съответно 188,9 млн. долара и 66,8 млн. долара.

Говорителят на компанията Брад Бърнс заяви, че тя не дава информация на разследващи власти без съдебна заповед или "съответния задължителен процес, освен ако човешки живот е в опасност и времето е жизненоважно". Той даде пример, че при отвличане, AT&T би помогнала да се проследят обажданията от мобилен телефон.