Днес той беше разпитан от състава на Софийски градски съд, който гледа делото "Червеи" срещу бившия си председател Владимира Янева и ексдиректора на "Вътрешна сигурност" в МВР Tодор Костадинов за незаконно използване на СРС-та, предаде БТА.

Атанасов уточни, че имало данни за проверка в МВР по случая с Касим Дал, след което имало и наказани на високи нива във ведомството. Така депутатът от Реформаторския блок коментира казаното от него преди време в интервю, че разполага с данни за приложени СРС спрямо протестиращи.

"Това, което казах, е, че са подслушвани протестиращи, и няма нищо общо с казуса "Червеи", посочи Атанасов.

Пред журналисти той уточни, че преди време в офиса на ДСБ получил анонимен сигнал за това, че Дал е подслушван, защото подготвял убийството на Лютви Местан. С този сигнал Атанасов и Касим Дал отишли при тогавашния служебен премиер Георги Близнашки. На тази среща присъствал и Христо Иванов като служебен министър на правосъдието.

След това, вече като депутат, и от доклада на Бюрото за контрол на СРС Атанасов разбрал, че СРС-тата по отношение на Касим Дал били незаконни. Освен това нямало и данни Дал да подготвя покушение срещу Местан. Независимо от това Дал бил подслушван два пъти за по три месеца.


"Първоначално изобщо не е имало информация той да има отношение към Лютви Местан, друго лице е подслушвано. Някой седнал и си измислил основание, за да се прилагат СРС", каза още Атанасов, цитиран от "Правен свят". .

Той поясни, че е говорил за протестиращи, защото по онова време и той, и Касим Дал, и други лица от Реформаторския блок били по улиците. .

"Достатъчно е да контролираш един от политическите лидери, за да знаеш какви действия планират хората от политическата формация", добави депутатът.

Колкото до делото "Червеи", Атанасов заяви, че е бил призован от прокуратурата "по супер спешен начин" по време на досъдебното производство.

"Не разбрах нищо от този разпит, освен да пазя следствената тайна. Комисията установи, че материали по проверки са изпратени на прокуратурата през декември, а отношение беше взето три месеца по-късно. Прокуратурата покри този случай с мотива, че е следствена тайна и така в парламента не стигна достатъчно информация", каза той пред съда.