Подписката с искането за пенсионирането на Димитров, инициирана от университетските преподаватели Ивайло Дичев и Калин Янакиев, беше внесена със събрани 2460 подписа. Петицията обаче беше внесена в Министерския съвет без коментар пред медиите.

В защита на директора на НИМ са се подписали 3600 души, с 1200 повече.

Петко Колев от фондация "Тангра Танакра" обясни, че подписката в защита на Димитров е за това нещата в България да се случват, да бъдем малко по-толерантни в отрицанието си и да подпомагаме позитивното, цитира го "Фокус".

"Внасям подписката от името на двете фондации - "Приморско" и "Тангра Танакра". 3600 подписа в подкрепа срещу 2400 против. Очакваме, че МС и министър Рашидов ще вземат правилното решение и ще оставят Божидар Димитров да ръководи музея, защото бих ви призовал да си помислите кой ще е този директор, който пълноценно да замести Божидар Димитров. Вероятно има 2-3 такива личности", допълни Колев.

Призоваваме опонентите на Божидар Димитров да направят конкурс за паметник и да видят колко трудно се правят нещата и колко лесно се критикува. Обектите, които се правят, може да имат слабости, но намират и обществена подкрепа, като например паметника на цар Самуил, каза още Петко Колев.
Има данни, че посещаемостта на историческите обекти, като старите столици на България, Плиска и Преслав, се е увеличила с 50 процента откакто те се презентират от Божидар Димитров, посочи Петко Колев.

Миналата седмица съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов също заклейми "нападките" срещу Димитров и дори го сравни с Паисий Хилендарски.

Повод за исканото пенсиониране е акцията му с "чудотворната жива вода“, бликнала до Голямата базилика в Плиска, с която бе окъпан и министър-председателят Бойко Борисов.

Още вчера директорът на НИМ нарече подписката с искането за пенсионирането му плод на "марксистко-ленинската мущровка от философския факултет на СУ от времето на комунизма". В прессъобщение до медиите той също изтъкна, че  подписите в негова защита са повече и че ще се събират до 1 октомври.

В съобщението се казва още:

"Организаторите на петицията срещу Божидар Димитров знаят, че работата му като директор на НИМ е перфектна според оценките на Министерство на културата и очевидно те са съгласни с това мнение. Затова като мотиви за отстраняването му, те сочат:

Обижда научната общност с недоказани твърдения
Обижда вярващите християни с езически измишльотини
Гордее се с това, че е бил сътрудник на ДС
Има търгашеско отношение към наследството, превръщано в бутафория пред туристите.

В тяхната подписка обаче почти няма имена на историци и духовници, почувствували се обидени от „недоказани твърдения” и „езически измишльотини”. Докато в подписките „За Божидар Димитров” стоят имената на 200 академици, професори, доценти от БАН и БАНИ, директори на Регионални музеи, митрополити и епископи, игумени на манастири, десетки свещеници, пише самият Божидар Димитров".