Нашата подписка за референдум съдържаше 410 000 подписа и беше внесена преди тази на Слави Трифонов. В част от тях имаше неточности и ни беше даден едномесечен срок, за да отстраним нередностите. Днес внасяме нови около 100 000 подписа – нови и коригирани, заяви собственикът на верига аптеки, а отскоро и на бензиностанции, цитиран от БНР.

Вижте снимки >>>

На 3 февруари Марешки внесе в Народното събрание 404 485 подписа. Проверката на ГРАО установи, че 310 078 от тях са валидни.

Допълнителните подписи също трябва да бъдат проверени и ако общият брой на валидните надхвърли 400 000, парламентът е длъжен да приеме решение за провеждане на референдума.

Веселин Марешки изрази надежда над 400 000 подписа да бъдат валидни, за да бъде провеждането на референдума задължително. Той допълни, че предлаганият референдум съдържа много въпроси, за да се спестят разходите от организирането на няколко допитвания.

"Нашият въпрос е въпросът, свързан с регулацията на цените на горивата до такава степен, че да не се дава възможност - дали чрез картелни, или други споразумения, да се продават горива с огромна надценка от 40-50 стотинки, или както е в момента - примерно в София, цената на пропан-бутана е с 50 процента надценка", обясни Марешки.

Бизнесменът допълни, че дейността на бензиностанциите му, които продават гориво на по-ниски цени, спестяват на гражданите и бизнеса около 100 млн. лв. месечно.

Считам, че ефектът е толкова голям, че никой няма да си позволи лукса да излезе срещу интереса на целия български народ и на целия български бизнес, каза още Марешки.

Според бизнесмена, депутатите са готови да допуснат всички въпроси от референдума по инициатива на "Шоуто на Слави Трифонов", за да не се почувства уплахата им. Инициативата вече беше призната за валидна и се очаква референдумът да бъде проведен заедно с президентските избори наесен.

Веселин Марешки вече обяви, че ще се кандидатира за президент.

Въпросите за референдума на Марешки:

1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политическите партии и коалиции?

4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?