Вчера в продължение на 30-40 минути, Караиванов е получил два подкупа, първият в размер на 600 лв., а вторият в размер на 600 евро, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. След получаване на втория подкуп, началникът на митницата в Свиленград е задържан на местопрестъплението.

Арестът на Караиванов бил показен - той бил проснат на земята по очи, предаде bTV. При задържането той е оказал съпротива.

Извършено е претърсване в кабинета на Караиванов в административната сградата на митницата, където е открит приетият подкуп в размер на 600 лв. и още над 12 000 евро.

В жилището на митническия шеф пък са открити 6000 лв. (във връхните му дрехи) и три чувала с митнически документи (оригинали и копия).

Върховната касационна прокуратура е образувала досъдебно производство Предстои привличането на Тодор Караиванов като обвиняем и задържането му до 72 часа с прокурорско постановление, както и внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение.

С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров делото е разпределено за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийска градска прокуратура и ДАНС.

Разпитани са множество свидетели, а следствените действия продължават и към момента.

Преди три дни Тодор Караиванов бе награден със златен почетен знак за проявен висок професионализъм и значителен принос към дейността на митническата администрация от директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов за Международния ден на митниците.

От ноември миналата година Караиванов за втори път управлява Свиленградската митница, където беше върнат от Агенция „Митници“. Тогава замени временно и.д. шеф Боян Тодоров.

Министерство на финансите: Това е изолиран случай

Министерството на финансите разпространи официалната си позиция във връзка с ареста на началника на Митница-Свиленград Тодор Караиванов. От ведомството заявяват категорично, че действията му са недопустими и неприемливи.

"Подкрепяме безусловно всички предприети от компетентните органи действия, разкриващи, доказващи и предотвратяващи корупционни практики на всички нива в администрацията и ще продължим да бъдем нетолерантни към тях. Изолираните случаи, какъвто е настоящият, няма да ни разколебаят да продължим да се борим с корупцията, независимо от къде се проявява тя - от страна на държавната администрация или от частния сектор", пише в съобщението на МФ.

Оттам допълват, че случващото се е доказателство за усилията на цялата държава да се изкоренят натрупалите се пороци, а за разработката и срока на реализация своевременно е бил уведомяван премиерът Бойко Борисов.

По-рано днес пък Хасковският окръжен съд призна за невинни 9-ма митничари и гранични полицаи от ГКПП "Капитан Андреево", които бяха обвинени във вземането на подкуп. Те бяха задържани през юни 2010 г. при операция "Граница" на МВР.