"Очаквам, че като министър, при всички случаи той ще трябва да посочи факти относно твърденията за предлаган подкуп или за предлагани проценти, както самият той се изрази", заяви пред журналисти в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БТА.

Главният прокурор посочи, че едновременно с това най-вероятно прокуратурата ще изземе и документация, която е свързана с оферти за ремонт на изтребители от съответния представител на руската компания у нас, както и този представител следва да бъде разпитан.

"Това интервю съдържа достатъчно ясно твърдения за предложен процент. Би следвало да бъде ясно казано от кого е предложен този процент, какъв е размерът на този процент, какъв е залогът, ако този процент се приеме, и защо не е спазено задължението по НПК за незабавно уведомяване", заяви Цацаров.

Той допълни, че предмет на проверка ще бъде и твърдението на министъра за отправени към него преки заплахи за живота му.

Промените в Конституцията

По отношение на различните идеи за промени в Конституцията главният прокурор заяви, че ще ги коментира, когато има официален законопроект или поне писмено намерение за такъв.

Цацаров отбеляза, че преди да изрази становище, то ще бъде обсъдено с колегите му прокурори.

"Прокуратурата, освен всичко друго, е орган, чиито действия подлежат на тотален съдебен контрол, въпреки спекулата, че тя е най-безотговорната и най-безнаказаната институция в тази държава", коментира Цацаров.

По думите му и сега Прокуратурата се отчита с доклад, който обаче съдържа суха статистика.

Идеята е Прокуратурата не толкова да се отчита, а да има парламентарен диалог, свързан с това - политики и действия основно за противодействие на корупция и организирана престъпност, т.е. отчетът да бъде за политики, действия, намерения, перспективи, а не толкова статистика, както е сега, обясни той.