Джон Уилям Аш, бивш постоянен представител в ООН от Антигуа и Барбуда, който председателстваше Общото събрание в периода 2013-2014 г., е подведен под отговорност по обвинение, внесено във федералния съд в Ню Йорк, за получаване на подкупи в размер на над 1,3 милиона долара от китайски бизнесмени.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е шокиран от твърденията. Говорителят му Стефан Дюжарик каза, че секретариатът на ООН научил за обвиненията от пресата и обеща да сътрудничи с американските власти, ако бъде потърсен от тях.

Асошиейтед прес съобщи, че Аш е бил арестуван. Това е станало в неговия дом, предаде БТА.

Според документите, предадени на федералния съд, дипломатът е обвинен, че е получил над 500 хиляди долара от китайския предприемач Нглеп Сен и от други бизнесмени в замяна на обещание да съдейства за изграждането на конферентен център на ООН в Макао.

Според съдебния иск Аш е "предал документ на генералния секретар на ООН, в който се излага мнима необходимост от строителство на конферентен център в Макао".

В допълнение към това той е получил над 800 хиляди долара от "различни китайски бизнесмени", които както се твърди, са били поделени с високопоставени лица в Антигуа и Барбуда, в това число с премиера на страната (островна държава, разположена в източната част на Карибско море).

В периода 25-26 август дипломатът в качеството си на председател на Общото събрание на ООН е участвал на конференция в Китай, за което според американските власти също е получил подкуп.

Стефан Дюжарик подчерта, че Бан не е участвал в конференцията, като се е ограничил само с приветствено слово до участниците. Говорителят отбеляза, че не знае на какъв документ се позовава американската прокуратура.

"Не можахме да намерим този документ. Днес сутринта (вчера) проверихме, но не намерихме никаква официална кореспонденция по въпроса за Макао. Ако има такъв документ, бихме искали да се запознаем с него, но не го намерихме", подчерта Дюжарик.

Той каза също, че обвиненията срещу Аш удрят по репутацията ма ООН.