Той е най-високопоставеният представител на властта, арестуван по такова обвинение при управлението на Владимир Путин. Ако вината му бъде доказана, Улюкаев може да бъде осъден и на 15 години затвор.

Пред съда при закрити врата бившият министър заяви, че е невинен, съобщи БНТ. 

Целта на предварителното изслушване при закрити врати по делото беше да се определи дата за начало на дебата по същество, изготвяне на списък с призованите свидетели и продължаване на мярката за неотклонение "домашен арест".

Обвиняемият е министър на икономиката на Русия от средата на 2013-а до задържането му през ноември миналата година в сградата на "Роснефт".

Следствието твърди, че е арестуван в момент на получаване на подкуп от 2 милиона долара. Сумата била за положителна оценка на министерството, която да позволи на "Роснефт" да купи от държавата над 50% от по-малката петролна компания "Башнефт".

На следващия ден президентът Путин уволни Улюкаев заради загуба на доверие, а по-късно го замени на поста с 35-годишен икономист от Министерство на финансите.

Самият Улюкаев определя задържането си като "провокация".

Привърженик на либералните реформи в икономиката, той първоначално се противопоставяше на продажбата на половината от "Баштефт" на компанията "Роснефт", ръководена от приближения на Путин Игор Сечин.

Сделката все пак се осъществи и за 2016-а стана най-голямото прехвърляне на активи на руската държава, която се надява да попълни бюджета си, пострадал от евтиния петрол.

С наближаването на президентските избори в Русия през март догодина, някои коментатори виждат в ареста на Улюкаев пореден епизод от противоборството на различни кланове около държавния глава.