Здравният министър Петър Москов и съпредседателите на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев и Найден Зеленогорски отидоха в стаята на НФСБ и ВМРО в парламента, за да разговарят.

Кънев и Зеленогорски обявиха след срещата, че за тях е от ключово значение Патриотичният фронт да подкрепя правителството.

"От самото начало казахме, че ще участваме в мнозинство при това положение, за да не се случавт евентуални подкрепи от такива, които са подкрепяли кабинета "Орешарски", уточни Зеленогорски.

Кънев добави, че неслучайно и АБВ са в мнозинството, макар да са много далечни идеологически - за да не се трепери за подкрепа от ДПС. По думите му в момента има всички шансове за запазване на мнозинството, но процесът е много труден.

Става дума за сериозен, труден, ценностен конфликт. Обсъждахме темата за областния управител на София (Веселин Пенев от НПСД - б.р.). Тя е актуална, остра за колегите от ПФ. Явно ще трябва да се водят още разговори, за да се стигне до общо решение, а желание има”, посочи Радан Кънев.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче беше твърд в позцията си:

"Кворумът има значение за управляващите, те да си правят сметката и да си обмислят постъпката, а не да правят глупости и след това да се оправдават. Не можем да отстъпваме постоянно".

Той потвърди, че другия вторник ще има разширено коалиционно съвещание, след което трябва да излязат с окончателно решение.

Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви, че ще работи и с правителството на малцинството, а всяка партия има право да направи каквото смята за добре за себе си.

Що се касае до г-н Орхан Исмаилов, зам.-министър на отбраната, предложен от РБ, лично от министъра - на базата на тази тежка коалиционна култура, която е демонстрирана в момента, аз съм го назначил. Оттам нататък да бъдат любезни Реформаторите и Патриотите да се разберат дали са имали против Корман Исмаилов и въобще партията, когато са си говорили, когато дойдоха да ни предложат сътрудничество”, отговори той на въпрос дали Исмаилов ще бъде отстранен от поста си.

Бареков: Борисов трябва да се освободи от ПФ до сряда

Бойко Борисов е получил ултиматум от Брюксел до сряда да се освободи от ПФ, обяви междувременно в кулоарите на парламента евродепутатът и лидер на "България без цензура" Николай Бареков.

"Голям гаф беше сътрудничеството с Патриотичния фронт, почти от всички парламентарни групи то беше заклеймено. ГЕРБ са под обсада от Европа заради НФСБ, повечето от които са бивши атакисти", добави Бареков.

Според него Борисов давал на Патриотите ясни сигнали с назначенията на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на Веселин Пенев за областен управител.