На 1 юли изтече срокът, който Патриотите поставиха на кабинета за изпълнение на 7 условия. Още вчера те се срещнаха с премиера Бойко Борисов и обявиха, че повечето от исканията са изпълнени.

Очаквано, на специална пресконференция днес лидерът на НФСБ заяви:

ПГ на ПФ взе решение да продължи подкрепа на програмата за стабилно управление, като през следващите три месеца ще изпълнява строг контрол по нерешените проблеми за битовата престъпност и повишаване на цената на електроенергията”.

След около три месеца са местните избори.

Симеонов уточни, че ПФ приема изпълнението на пет от поставените условия за задоволително, предаде „Фокус”.

По въпроса за премахване на незаконните постройки в Гърмен той отбеляза, че е била завършена законната процедура за доброволно премахване, изпълнение на заповедите за премахване и е проведен конкурс за избор на фирми – изпълнители.

В крайна сметка на 29 юни са съборени първите 4 постройки плюс една доброволно премахната. За месец юли изтича процедурата и ще бъдат премахнати още 20. Ние искаме спазването на закона само със законовите мерки. Където процедурата не е изтекла, не може да се иска събаряне на сградите. Приема изпълнението като задоволително”, добави лидерът на НФСБ.

Отново като задоволително от ПФ приемат изпълнението и за изграждането на защитното съоръжение по българо-турската граница. Симеонов уточни, че увреденият участък от оградата в Болярово е изцяло възстановен буквално в последните дни.

Изготвен е график за поетапно изграждане на останалия участък от съоръжението. До края на месеца ще започне изграждането на оградата за област Ямбол и Бургас”, коментира още той.

За друго от условията - законови промени за ограничаване на незаконната сеч, Симеонов припомни, че след изтичането на мораториума земеделският министър Десислава Танева е издала заповед за удължаването му до приемане на закона. Това вече се случи на второ четене.

По следващото искане - промени в Изборния кодекс и въвеждане на активната регистрация, съпредседателят на ПФ обясни, че са провели разговори с останалите групи, подкрепящи правителството.

В случай, че вотът на референдума за задължително гласуване е отрицателен, е постигнато съгласие с ГЕРБ и РБ веднага след това да бъде изготвен и проект за промени в Закона за гражданската регистрация като алтернатива на задължителното гласуване", уточни Симеонов.

Според ПФ решаване на институционалните проблеми за българските общности зад граница също е задоволително. 

Във връзка с битовата престъпност, тема по която лично Бойко Борисов поиска спешни мерки, Симеонов обяви, че в началото изпълнението на това условие е било "незадоволително", но отчете, че вече са извършени редица мерки.

Вчера например бил представен доклад - пренасочени са над 300 полицаи към критичните райони, а до края на юли допълнително ангажираните служители на реда ще станат над 600. Има развитие и по въпроса с видеонаблюдението, каза Симеонов, като отчете, че по това условие все пак има още много работа, цитира го БГНЕС. 

По отношение на недопускането увеличаването на цената на тока изпълнението на условието на ПФ е най-незадоволително, каза Симеонов и подчерта, че беше постигнато единствено едномесечен мораториум на цените и работата трябва да продължи с пълна мобилизация и да се води тежка битка.

Бъчварова: Не ми допада поставянето на срокове

Мисля, че от ПФ проявиха разбиране за нашите усилия, коментира по-късно вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчваров пред журналисти.

Не мога да кажа, че има видими резултати, но това, което мога да кажа, е, че работим, за да ги постигнем. Не казвам, че ще е лесно, не казвам, че ще е веднага, но те са наясно с всичко, което искаме да направим”, добави тя.

На въпрос за поставения нов своеобразен срок от три месеца, Бъчварова посочи, че не й допада този стил, който определи като непродуктивен. По думите й може да се премине в режим на по-активен вътрешно-коалиционен диалог.

Запитана за искането на ПФ за нови назначения на полицаи министърът обясни, че те искат нови хора, които да са ангажирани, но това не е толкова лесно да се случи.

Тези хора трябва да имат определени умения, не може всеки да се разполага по границата, но предстоят разговори с Ивайло Калфин да видим програмата по заетост кога ще можем да организираме тази дейност”, каза още Бъчварова.

АНКЕТА: Одобрявате ли формата на натиск от страна на ПФ?