Това означава, че ако сръбските власти екстрадират банкера в България, той ще бъде отведен направо в следствения арест.

Както и колегите им от Софийски градски съд, апелативните магистрати бяха категорични, че за да бъде отменено искането на прокуратурата, Василев трябва да бъде физически задържан.

Решението на САС не подлежи на обжалване, единственият начин това да не се случи е прокуратурата сама да се откаже от искането си.

Тези действия на съда ще окажат влияние върху действията на Цветан Василев оттук нататък, коментира адвокатът му Константин Симеонов, намеквайки, че ако клиентът му не бъде екстрадиран, няма да се върне доброволно в България.

Считам, че няма обосновано предположение, че Цветан Василев е извършил присвояване (на 206 млн. - б.р.). Няма нито едно действие, предприето от него, във връзка с присвояване. Трябва да има доказателства. Има приказките на двама души, които са крайно противоречиви. Още повече, че той не е бил в България тогава. Не коментирам дали има престъпление в КТБ”, добави защитникът, цитиран от bTV.

Все още не е ясно къде точно в Сърбия се намира Василев, след като вчера местен съд го освободи от ареста, но му отне паспорта със забрана да сменя адреса си и го задължи всеки ден да се подписва в полицията. Според едни информации той се е настанил в луксозен хотел в Белград, според други - се намира в имението си в Парачин, където има голям стъкларски завод.

Днес обаче издирваният от Интерпол банкер изпълни постановлението на Висшия съд на Белград и се яви за подпис в полицейското управление, където го чакаха много сръбски и български журналисти.

В момента властите у нас подготвят искането и всички необходими документи, за да бъде официално поискана екстрадицията на мажоритарния собственик на КТБ. Това трябва да стане в срок от 18 дни, който тече от днес.
От държавното обвинение неофициално коментираха, че няма да бавят процедурата и тя ще бъде задвижена в следващите няколко дни.

Междувременно сръбските медии продължават да коментират темата за Василев, който е един от големите инвеститори в страната. Някои пишат, че досега той чакал да се смени властта в България, за да се върне.

Вестник "Курир" пък съобщи, позовавайки се на полицейски източници, че Василев казал: "Вземете ми паспорта, защото аз нямам намерение да напускам Сърбия, най-малкото да отида в България, но ми върнете златния "Rolex".

В същото време служебният премиер Георги Близнашки отново заяви, че Цветан Василев трябва да се върне в България да съдейства на правосъдието за бързото изясняване на ситуацията около КТБ.

Потвърждавам своя призив да се прибере в България. Той е длъжен да го направи. Залогът е огромен и той трябва да се върне в България и да поеме своята отговорност”, заяви Близнашки пред журналисти.