В открито писмо изпълнителните директори на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) заявяват, че съобщението на Българската народна банка (БНБ) от вчера, което резюмира заключенията на одиторите в КТБ, е "безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ".

„БНБ демонстрира или потресаващо незнание на закона, или неприкрита форма за манипулиране на общественото мнение"
, се казва още в писмото до медиите.

Отстранените директори на банката обвиняват БНБ, че налага позиция върху доклада на одиторите. Бившите директори оспорват и данните, които БНБ изнесе вчера за дефицит в КТБ от повече от 4.2 милиарда лева.

"Банката все още е в добро състояние и не може да бъде срината в кратки срокове, въпреки всички усилия на БНБ и квесторите да я ликвидират поръчково",
се казва още в писмото до медиите.

В писмото бившите шефове заявяват, че изводите на одиторите за раздавани кредити без обезпечения на свързани лица за над 4 млрд. лв., са "неформални, неангажиращи и без правна стойност становища на консултанти".

Проверяващите освен това изрично договорили, че докладите им не са публични и не следва да се ползват от други лица извън БНБ. Това според бившето ръководство на КТБ означава, че оценките в доклада не са предназначени да обосновават каквото и да било решение, още по-малко такова на БНБ за квалифициране на досегашната дейност на търговската банка или за сезиране на прокуратурата.

В договорите изрично е записано, че докладът не е предназначен да послужи като доказателство или друго експертно заключение в съдебни или други производства, пишат изпълнителните директори по повод това, че БНБ изпрати вчера доклада на държавното обвинение.

Според отстранените дирeктори от БНБ са приложили допълнителна обезценка на кредитите при прилагане на нова методика за анализ и изчисления, приета през август.

„Само така загубата може да нарасне със сума, която е достатъчна за постигане на крайната цел - отнемане на лиценза и ликвидиране на КТБ АД", допълват бившите директори.

В писмото се уточнява, че текстът е част от становище, което предстои да излезе в цялост в петък.

Вицепремиерът Екатерина Захариева коментира днес, че "дупката" в КТБ не е никак малка, тя е над очакванията.

Междувременно Цветан Василев коментира също доклада на одиторите.


АНКЕТА: Да се отнеме ли лицензът на КТБ?