Специалисти от Калифорнийския университет в Сан Франциско и университета в Манхайм, Германия, твърдят, че напук на старанието да работим здраво и пълното посвещаване на работата, по-добри резултати постигат хората, които почиват по-често, съобщава вестникът, цитиран от БТА.

Освен това тези служители са в по-добро здравословно състояние, имат повече издръжливост и ентусиазъм да вършат задачите си.

Почивките влияят положително и на творческите способности, и на удовлетворението от семейния живот.

Благоприятното им въздействие е описано в няколко основни твърдения. Ваканциите са толкова релаксиращи, колкото и медитирането. Те ни правят по-продуктивни и ни помагат да се възстановим от стреса.

Учените посочват, че всяка година бизнесът губи 224 милиарда щатски долара от неизползвани отпуски. Друго твърдение в подкрепа на откритието е, че забавянето на темпото във всекидневието стимулира творческия размах на човека.

Преди дни български психиатър обяви, че най-добрата почивка е 4:3, тоест, четири дни работа, три дни почивка.

Според Веселин Герев това е най-близо до физиологичните нагласи, което не тормози психиката и не излиза от големия ритъм на динамичния стереотип”.

По думите на Герев е лошо, ако в неделя се върнете от почивка и в понеделник вече сте на работа. Според психиатъра на организма няма да се отрази добре и едноседмична почивка, защото първите четири дни ще се събуждаме по навик рано сутрин като за работа.