Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България сред нейни членове.

Сливането на официалните празници с почивните дни оказва негативен ефект върху бизнеса на 54% от фирмите. Само 8% от анкетираните посочват, че дългите почивни дни се отразяват добре на работата им. Това са основно фирми от туризма, транспорта и търговията, обясни Васил Велев, председател на АИКБ, цитиран от в. "Стандарт".

Между 300 млн. и 400 млн. лв. ще загуби икономиката на страната ни от дългите празници. 65% от фирмите предпочитат държавата да не се намесва със сливане на официалните празници и уикендите.

Други 23% пък имат друго предложение - пренасочване на почивките по повод официалните празници в понеделниците или петъците.

Сметките на работодателите показват, че при сливане на почивни и работни дни между Великден и Гергьовден, както и за 24 май, този месец ще се работи само 18 дни за сметка на 13 почивни. Ефектът от сливането на празници е негативен, смятат над половината от работодателите у нас. Едва 8 от бизнеса, основно компании, които работят в сферата на транспорта и туризма, печелят от дългите почивки.

"Дори ние да почиваме, партньорите ни в чужбина работят с пълна пара. А при отработването в събота пък по традиция никой не е толкова продуктивен", коментира Васил Велев пред Нова телевизия.

От БСП на два пъти предложиха да отпадне отработването в събота при дългите уикенди. Според депутата Петър Кънев от тази схема няма ефект, а икономиката търпи загуби.

"Анализите са направени много отдавна, няма никаква полза от отработките. Самият факт, че ако излезете в събота следобед на околовръстното, ще видите, че вече е задръстено. Да не говорим, че тези от вас, които стоят на телефоните по офисите в събота следобед, чакат с огромно нетърпение някой да звънне и никой не се обажда. Във всички държавни учреждения обикновено в събота следобед оставят по един дежурен, който да пази територията. Полза няма и това е ясно на всички", категоричен е депутатът.

Петър Кънев обясни, че отработването в събота е практика само в четири държави в Европа - Унгария, Латвия, Румъния и България. Той допълни, че в много редки случаи такава практика се прилага и в Русия.