В изпратено до медиите прессъобщение се съобщава, че на 14 май младата жена ражда с цезарово сечение. Родилният процес протича без усложнения и при спазване на всички медицински стандарти.

На 15 май около 8.40 ч. жената внезапно колабира. Екипът на болницата реагира незабавно и пристъпва към реанимиране на пациентката. За съжаление, предприетите в пълен обем реанимационни мероприятия не довеждат до обрат в състоянието на родилката, подчертават от здравното заведение.

Незабавно е свикана лекарска комисия за изясняване на случая. Екипът на болницата уведомява компетентните органи, които чрез независима експертиза да установят причините, довели до смъртта на пациентката.

"Становището на комисията е, че се касае за остър инцидент на масивна белодробна тромбоемболия. Според международните медицински проучвания, това състояние е основна причина в случаите на внезапна смърт при родилките в развитите страни. Състоянието настъпва за минути с невъзможност да бъде овладяно", уточни на специална пресконференция говорителят на лечебното заведение Иван Тодоров, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че новороденото бебе - момиченце, е в прекрасно здраве.

"За съжаление, при около 3 до 6 на 100 000 раждания, има смърт на родилки, голяма част се явяват непреодолими състояния, а именно състоянието на емболия, които трудно могат да се предскажат и предотвратят. Аутопсията би трябвало да докаже тази теза, защото е възможно да има и други причини", каза от своя страна доц. Атанас Щерев.

Той обясни, че най-вероятната причина за емболията е откъснал се тромб, който запушва кръвоносен съд в сърцето, белия дроб или мозъка. Доц. Щерев изрази своите съболезнования към семейството на починалата родилка.

По неофициална информация починалата жена се казва Преслава Първанова и е адвокат в София.

АГ-болницата работи от 2003 година, когато бе основана от доц. Атанас Щерев, бивш депутат от НДСВ. В края на януари президентът Росен Плевнелиев удостои с орден "Стара планина" - първа степен, Щерев за заслугите му в репродуктивната медицина.