3-годишният Христо бе приет на 20 юли в "Пирогов" с мозъчен кръвоизлив и други множество наранявания. Детето бе на апаратно дишане, в медикаментозна кома. Установено бе, че то е пребито от двамата си гледачи - 18-годишните Александър Донов и Патрик Първев.

Съдебно-медицинска експертиза показа многобройни увреждания по тялото и главата на момчето, които се дължат на удари с твърди, тъпи предмети. Различният цвят на кръвонасяданията дали основания да се заключи, че те са с давност 7 или 10 дни преди Христо да влезе в болница. За щастие момченцето излезе от кома и състоянието му се подобрява, но все още е на лечение в "Пирогов".

Днес момченцето е изведено от реанимацията и е настанено заедно с майка си - цигуларката Невена Велинска в Детската неврохирургия, съобщиха техни близки в специално създадената група във Фейсбук.

"Животът на Христо вече е вън от опасност", заяви пред "Фокус" д-р Стоян Сопотенски от „Пирогов”. Той уточни, че момченцето е екстубирано преди няколко дни и вече диша самостоятелно. За момента то остава под наблюдение в лечебното заведение, но състоянието му вече не е критично.

Александър и Патрик бяха задържани заради жестокия побой и им бяха повдигнати обвинения в опит за убийство. Преди седмица Софийският градски съд гледа мерките им за неотклонение и ги остави в ареста. Първев и Донов обаче обжалваха и днес застанаха пред Софийския апелативен съд.

"Искам да бъда оправдан. Няма да се укрия, добър ученик съм, родителите ми не са ме лишавали от нищо", заяви пред магистратите Патрик Първев, цитиран от Нова телевизия и news.bg

Момчето само поиска думата от съда и в кратко изявление разказа къде живее и че не е имал неприятности със закона досега. Адвокатът му Георги Георгиев пък бе категоричен, че разследващите преувеличават вината на Патрик. Той се мотивира, че подзащитният му не е бил постоянно с детето, отивал е и си е тръгвал от жилището, приспивал е 3-годишния Христо и е чакал приятеля си. Георгиев поиска от съда по-лека мярка за своя клиент.

По-лека мярка поиска и адвокатът на другия задържан Александър Донов - Владимир Велевски. Той допълни, че няма доказателства, че двамата младежи са искали да убият малкия Христо, а неговият клиент няма да се укрие или да извърши друго престъпление.

"Искам да кажа, че много съжалявам за случилото се с детенцето", каза в последната си дума към съда Александър.

Апелативните магистрати обаче оставиха младежите окончателно в ареста.