Около 14:30 ч. в центъра на града пламва спор между водачите на два автомобила заради отнето предимство.

Скандалът обаче прераства в бой, като в него се включват и други мъже с бухалки, пръти и ножове. Свидетели на саморазправата стават около стотина души. Побоят продължава три-четири минути.

Според свидетелите, не е било безобидно спречкване или междуетнически скандал, а сериозно престъпление, опит за убийство, посочи кметът на Раднево Теньо Тенев, цитиран от БНР.

В болница са приети трима души – един с прободна рана в областта на белия дроб, друг с пукнат череп и трети – със счупена челюст и с комоцио.

"Няма опасност за живота на хората, участвали в побоя в Раднево. Беше оказана адекватна помощ на пострадалите. Момчето с прободната рана в белия дроб е без опасност за живота. Тримата остават под лекарско наблюдение, но състоянието им е стабилно”, заяви директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора комисар Николай Кирков, цитиран от bTV.

По думите на комисаря двете ромски групи, които са се сбили са се познавали и преди това, но не може да се говори за организиран побой.

Окръжната прокуратура в Стара Загора води разследване срещу неизвестен извършител за опит за убийство по хулигански подбуди на двама мъже - на 28 и 29 години, и нанесена средна телесна повреда на трети мъж - също на 28 години.

Установени са извършителите на престъпленията. Те са на 22, 23, 30 и 39 години. Днес ще им бъдат повдигнати обвинения и ще им бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа.

От прокуратурата допълват, че най-възрастният задържан е с множество присъди, а останалите са неосъждани. За опит за убийство по хулигански подбуди, Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. За нанесена средна телесна повреда, наказанието е „лишаване от свобода” от 2 до 10 години.

"Крайно време е тези хора да разберат, че има правила и не могат да безчинстват, единият от младежите е известен в целия град с агресивността си", категоричен бе кметът Тенев и призова МВР да си свърши работата и участниците в сбиването да си получат наказанието.

Той допълни, че ще бъде инициирана и подписка сред гражданите на Раднево, в която ще бъде поискано прокуратурата да разследва деянието в цялата му сериозност, регистрирана от свидетелите. Част от тези свидетели са предотвратили по-сериозен изход от ситуацията.

"Нищо не е предизвиквало този конфликт да ескалира до такава степен", заяви Теньо Тенев. Случаят по думите му не е изолиран, наскоро е имало друг подобен казус, който кметът нарече „потулен“.

АНКЕТА: Как ще реагирате, ако сте свидетел на побой?