Днес магистрати заседаваха по делото срещу 34-годишният обвиняем Божидар Колев.

След изслушване на съдебно-психиатричната експертиза, съдът реши Колев да се лекува в Държавната психиатрична болница в село Царев брод. Той е с диагноза "параноидна шизофрения".

Божидар К. е от Несебър, живее в собствено жилище сам.

На 20 юли т.г. Колев нападна и преби 13-годишно момиче и 69-годишна жена в Несебър. Той е нанесъл множество удари по тялото и по лицето на пострадалите, ритал ги е, като е заявил пред медицинското лице, че се е подвел по погледа на жените и гласовете в главата му, които са му наредили да ги пребие. Тези гласове, Колев заявил, че чува непрекъснато и изцяло се подчинявал на техните команди.

От проведените терапевтични усилия, пациентът продължава да е психомоторно възбуден, с непредсказуемо поведение, заяви в заседанието вещото лице.

Настоящата хоспитализация е за втори път през тази календарна година.
Преди това е настаняван в психиатрични лечебни заведения през 2013 г., 2014 г. и 2016 година, посочиха магистратите.

Заболяването му е отключило през 2013 г. след употребата на наркотични вещества. Тогава е скочил отвисоко, тъй като е чувал гласове, които го командвали. Същата година Колев е ударил чужденец с камък по главата, като е бил чисто гол. През 2014 година Колев е скочил от четвъртия етаж, тъй като гласовете му казвали, че е безсмъртен.

Според медицинското заключение, Божидар Колев е опасен както за себе си, така и за околните.

Преди време е имал физическа разправа със своята майка.

Преди делото стана ясно, че той е бил приет по спешност в психиатричното заведение с порезна рана на главата. Божидар Колев мислил, че има имплантиран чип, който го командва какво да прави.

При така установената фактическа обстановка, Районен съд - Бургас прие, че предложението на лекарите за задължително настаняване и лечение на обвиняемия е основателно.

Решението на Районен съд - Бургас подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Бургас в седемдневен срок.

Топ психиатър пред Дир.бг: Психиатричната диагноза е доживотна присъда