Главният секретар, отговарящ за държавните приходи към финансовото министерство на Гърция, Катерина Саваиду е разпоредила да започне спешно разследване, за да се установи дали нейни чиновници са извършили неправомерни действия и дали от службата са изтекли данни за индивидуалните идентификационни номера на данъкоплатците във връзка с план Б на бившия финансов министър Янис Варуфакис.

От своя страна прокуратурата при Върховния съд на Гърция също проучва възможност за намеса по скандалния случай, съобщават вестниците днес.

В. "Нафтемборики" пише, че от секретариата е било разпоредено да бъде извършена вътрешна проверка на информационните системи за евентуално незаконно изтичане на данни от тях. За резултатите от това разследване ще бъдат информирани компетентните съдебни власти, както и политическото ръководство на страната, допълва изданието.

Бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис е подготвял подробен план за въвеждане на паралелна платежна система, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) бе прибегнала до закриване на гръцките банки. В. "Катимерини" писа, че за целта той бил готов да хакне сайта на Генералния секретариат на държавните приходи, за да получи достъп до индивидуалните номера на данъкоплатците.

Пред британския в. "Телеграф" самият Варуфакис отрича да е имало план за връщане на страната към драхмата, но признава, че е имало план за създаване на паралелна платежна система.

Според в. "Етнос" базираният в Лондон Форум на официалните парични и финансови институции (OMFIF) е публикувал запис, в който самият Варуфакис разказвал за своя таен план за създаване на паралелна платежна система. Записът е бил направен от изказване на финансовия министър на видеоконференция с инвеститори и ръководители на международни хедж-фондове на 16 юли и е бил публикуван с негово съгласие.
Тогава Варуфакис е бил предупреден, че неговото изказване се записва, но той не се противопоставил. По този повод още тогава главната опозиционна партия Нова демокрация настоя за разследване.

Планът на Варуфакис предвиждал създаване на паралелна на еврото валута, а в записа подробно бил описан начинът, по който щели да бъдат използвани за целта данните от индивидуалните данъчни номера на гръцките граждани. В своето изказване той давал да се разбере, че гръцкото правителство не е смятало да извади страната от еврозоната, а да преговаря за жизнеспособно решение на гръцкия проблем в рамките на валутния съюз.

От записания разговор на 16 юли възниква въпросът дали в крайна сметка Гърция е имала план Б. Янис Варуфакис казал, че преди изборите в края на януари и преди партията СИРИЗА да поеме властта в страната, премиерът Алексис Ципрас му е наредил да изготви атернативен план. Бившият министър твърди, че планът е бил готвен тайно от петчленна група още от декември 2014 г.

От правителството категорично заявяват, че никога не е бил обсъждан и разработван план за връщане на страната към драхмата.