Варуфакис е във Вашингтон за участие в пролетната сесия на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.
 
В предварителния текст от изказването си на конференция, организирана от института "Брукингс", Варуфакис заявява, цитиран от Ройтерс:
 
"Няма да приемем поставени цели, за които знаем, че икономиката ни не може да изпълни чрез политики, които партньорите ни не трябва да искат да ни налагат".

Гърция изпитва остра необходимост от налични средства. Кредиторите й от еврозоната и МВФ замразиха финансовата си помощ, докато новото левичарско правителство в Атина приеме пакет от реформи.
 
Това поражда опасения, че гръцкото правителство няма да може да извърши следващите си плащания на МВФ, които възлизат на общо около 1 милиард долара през следващия месец, което ще затрудни финансовото положение на самия МВФ, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

МВФ: Никакво отлагане

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард отказа на Гърция отсрочка за следващото плащане на вноската по външния дълг на страната, което трябва да бъде направено през май, пише "Файненшъл таймс", цитиран от "Фокус". 

„Съветът на директорите на МВФ в продължение на 30 години не е взимал решение за отсрочка на плащания“, заяви Лагард. Тя посъветва гръцкото правителство да положи технически усилия за планирането на икономически реформи и подготовка на заслужаващ доверие план за изпълнението им, което ще позволи на кредиторите да размразят оставащата част от кредита в размер на 7,2 млрд. евро.

Гърция обяви нови реформи

Вторият министър на финансите на Гърция Димитрис Мардас обяви нов пакет от мерки, с които да намали разходите в държавната администрация. Реализацията им би спестила допълнително 300 милиона евро.

Призоваваме да започне отдаването под наем на държавни сгради, които не се използват, каза Мардас на пресконференция, цитиран от БТА.

Министърът обяви проектозакон за намаляване на бюрокрацията, на който се възлагат надежди да спести 177 милиона евро, допълва "Франс прес".

Подети бяха инициативи за борба срещу незаконната търговия с горива и цигари, за по-добър контрол върху разходите за здравеопазване и облагане на изтичащите в чужбина капитали, припомни Мардас.

Той обаче не скри, че ефективността на тези мерки е трудно може да се оцени.

Междувременно Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" понижи суверенния кредитен рейтинг на Гърция още по-надолу до категория “боклук“ (“junk“).


АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?