Дилемите на ЕФФС се появиха след като Атина не плати в срок транш от 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд (МВФ), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Щом управителният съвет на МВФ потвърди в сряда неплащането на сумата, "за ЕФФС това означава дефолт и по някои от заемите, които той е отпуснал", се обяснява в комюнике на Фонда за сигурност, чиято централа се намира в Люксембург.

При един такъв фигуративен случай, се обяснява в комюникето, ръководителят на ЕФФС Клаус Реглинг трябва да информира за това неплащане финансовите министри от еврозоната, които влизат в управителния съвет на ЕФФС и да им предложи един от три възможни варианта.

Първият е да се поиска от Гърция незабавно да се издължи с лихвите за всичко, което е получила от ЕФФС. Сумата е такава, че Гърция без съмнение няма да може да плати, подчертава европейски източник.

Вторият вариант е ЕФФС чисто и просто да се откаже от заемите си. Но нито един от тези два сценария не изглежда възможен.

Остава третият: ЕФФС трябва да посочи, че си запазва правото да действа по-нататък във връзка със заемите си за Гърция.

Европейската комисия обсъди тези три варианта и реши да препоръча на държавите членки да не предприемат незабавни действия, а да изчакат изхода от преговорите с Атина, обясни днес заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис.

МВФ ще се произнесе през идните седмици по депозираната във вторник молба на Гърция за избягване на неплатежоспособност, а следващото плащане е в средата на юли, уточни АФП.

Анкета: Да приемат ли гърците условията на ''тройката''?