Европейската централна банка ще предостави достъп до операциите си по рефинансиране, предлагайки евро на банковата система в замяна на подходящи гаранции, съобщи Блумбърг, като се позовава на източници, пожелали анонимност. 

Нормално е ЕЦБ да следи кризата в Гърция и да търси всякакви възможни последици и рискове, до които тя може да доведе, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от "Фокус".
Но Стоянова каза, че не е потвърдена информацията, че ЕЦБ е готова да отпусне помощ за България и други държави в региона, за да се предотвратят негативни последствия върху банковите системи от гръцката криза.

Възможността Гърция да изостави еврото, след като затвори банките и наложи капиталов контрол, се отрази зле на валутите на източноевропейските страни, посочва още Блумбърг.

По-рано президентът Росен Плевнериев заяви, че България е добре подготвена и ще минем достойно през която и да е криза в региона, включително гръцката.

Гръцките банки имат "ликвиден буфер" от един милиард евро, но средствата след понеделник зависят от ЕЦБ, заяви председателят на Съюза на банките в Гърция Лука Кацели, цитирана от Ройтерс.

Гръцките банки бяха затворени в понеделник, 29 юни, за една следмица след провала на преговорите с кредиторите.

Ликвидността е осигурена до понеделник, след това ще зависи от решението на ЕЦБ, каза Кацели пред журналисти. Ликвидният буфер, който имаме, е един милиард евро, каза тя.

Кацели е ръководител и на NBG - най-голямата частна банкова група в страната.

Миналия петък – последният ден преди налагането на банковата ваканция до вечерта на 6 юли (понеделник) бяха изтеглени над 1,4 млрд. евро. На фона на дефицита от средства заради лимита от 60 евро на ден и 120 евро на седмица за пенсионерите, може да се очаква, че ако във вторник банките отворят врати, парите ще свършат до обяд.

Размерът на блокираните в банковата система депозити е около 130 млрд. евро, но нищожна част от тях са налични като пари в брой.

Бордът на ЕЦБ ще заседава в понеделник сутринта, за да реши – според резултата от референдума в неделя - дали да продължи замразения на 89 млрд. евро (повечето от които вече са усвоени от гръцките банки) фонд на гръцката централна банка за аварийна ликвидност.

Междувременно Европейският фонд за финансова стабилност заяви, че официално Гърция е в дефолт, но това няма да има моментални последици.

Държавни представители в Гърция очакват банките да отворят веднага след споразумение с кредиторите и не споделят скептицизма на банкерите.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща пред телевизионния канал Антена, че банките ще отворят скоро, ще отворят след споразумение с кредиторите. Хората не бива да се тревожат, споразумение ще има до 48 часа след общонародното допитване, уверен е премиерът.

Той поиска от кредиторите 30% опрощване на гръцкия дълг и 20 г. отсрочка за изплащане на останалата част от парите.

Правителството на Гърция не трябва да очаква, че след провеждането на референдум на 5 юли, Атина ще получи нова финансова помощ, заяви обаче министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле в интервю пред вестник "Билд".

Той поясни, че ако след референдума Гърция поиска подновяване на преговорите, това ще трябва да бъде обсъдено с финансовите министри от еврозоната. Еврогрупата ще подкрепи нови преговори при определени условия. Бундестагът също ще трябва да вземе своето решение. Само тогава можем да започнем диалог, каза министърът.