Тропическите растения били подарени преди 6 години на игуменката Екатерина от българка, живееща в Лондон, чиито корени и родители били от Белащица.

“Храстите са много капризни, искат обилно напояване и понякога през лятото ги поливаме по цяла нощ с маркуча от чешмата» – е казала пред кореспондент на вестника една от трите послушнички в манастира “Св. великомъченик Георги Победоносец”.

«През зимата - е добавила тя - увиваме върховете на растенията и последните листа с изолиращ станиол, тъй като не издържат на по-ниски температури от минус 5 градуса, а нашият манастир е в подножието на Родопите.»

Едва на петата година - някъде към септември 2015 г. за първи път на една от издънките се заформило нещо като мамулче, но през ноември изгнило. Сега обаче такова «мамулче» се появило още през юни и в манастира се надяват на реколта.

Сигурно има нещо много специално в почвата и въздуха на светата обител край Белащица, коментират поклонници.

Според местни вярващи чудото с бананите се дължи на водите на манастирското аязмо, за които се говори, че са излекували стотици неизлечимо болни.

Манастирът “Св. великомъченик Георги Победоносец” съществува от 1020 г., а за негов основател се смята византийският пълководец Никифор Скифий, отбелязва «Труд». В битката при село Ключ, в подножието на Беласица през 1014 г. той изиграл решаваща роля за пленяването на Самуиловите войници.

През 1018 г. Никифор бил поставен от император Василий II за управител на тогавашната Филипополска област със седалище в днешен Пловдив. Има предание, че поискал да му пратят част от пленените войници да обработват. После основал село, което нарекли в началото Беласица, а след това Белащица.

На много места в Южна България се раждат виреят субтропически плодове. Но отлеждането на открито на тропическо растение е твърде рядък експеримент.