Това показват данните на интернет страницата на Националния институт по геофизика, геодезия и геграфия към БАН.

Земният трус е регистриран в 01.41 часа на дълбочина от 10 км. Епицентърът е бил на около 2 километра от Асеновград - между Крумово и Садово.

По първоначална информация земетресението е усетено в цяла Южна България, но и в София, Благоевград, Стара Загора и други населени места.

Няма данни за щети и пострадали хора.

Фейсбук се изпълни с постове на изплашени хора, които разказват, че са усетили труса, като вертикален и се е чул силен тътен.

Ръководителят на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН) проф. Емил Ботев съобщи, че през нощта са регистрирани 20 вторични труса, но те са били със слаб магнитуд и не са усетени от хората.

"Този район е един от най-активните на територията на страната, в Крумово имаше такова земетресение преди 15 години с магнитуд около 4,2 по Рихтер а през 1994 г. край Поповица имаше земетресение с магнитуд 4,5. Това е една повтаряемост, средно на около десетина години на такива земетресения, която съществува в този район и това е добре, защото се разтоварват земните напрежения, можещи да доведат до катастрофални земетресения, каквото е имало през 1928 г. с магнитуд 7", обясни проф. Ботев.

Той обясни, че земетресение от 4,6-та степен е слабо земетресение. Над 5-5,5 по скалата на Рихтер са умерени и умерено-силни, а силен трус е такъв с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер.